25.07.2024.
HomeNovostiAmerika objavila dokaze: Evo kako je Rusija Finansirala Milorada Dodika i Andriju...

Amerika objavila dokaze: Evo kako je Rusija Finansirala Milorada Dodika i Andriju Mandića od 2014. godine

Kako saznaje Glas Amerike, američka vlada ima pouzdane podatke da je Rusija u tajnosti obezbijedila i dala preko 300 miliona dolara politčkim strankama u više od deset zemalja, od 2014. pa do danas.

Obavještajne agencije u Americi su navele 2014. godinu kao početak, jer je tada primijećeno značajno povećanje takvih ruskih aktivnosti.

Glas Amerike saznaje da Rusija financira odredjene stranke i političare u cilju manipulacije tim zemaljama iznutra. Jedan visoki zvaničnik Administracije u Washingtonu je danas izjavio da Administracija vjeruje da se radi tek o vrhu ledenog brijega, kada su takve aktivnosti u pitanju.

Izvor iz američke administracije koji je upoznat sa ovim slučajem naveo je da su iznose iz Ruske federacije, između ostalih, dobijali Milorad Dodik iz Bosne i Hecegovine, te stranka Demokratski front iz Crne Gore.

Suradjujemo sa saveznicima i partnerima kako bismo prikupili dodatne informacije o ovom. A mi dijelimo naše eventualne odgovore na ovakvu rusku aktivnost, sa više od 100 zemalja,” kazao je ovaj vladin zvaničnik, koji je takodjer dodao: “U toku su upozorenja strankama i političarima koji bi eventualno mogli biti dio ove ruske kampanje, da ih možemo i hoćemo razotkriti, ukoliko budu uzimali novac od Kremlja.”

Izvor iz administracije, međutim, nije objavio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front, saznaje Glas Amerike

Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

Rečeno je da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu, a američki zvaničnik je dodao i to da je Washington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija dijelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog utjecaja” narednih mjeseci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti