23.06.2024.
HomeNovostiBEČKI "DER STANDARD" ANALIZIRA: "Zapadne diplomate žele dogovor s nacionalistima u BiH,...

BEČKI “DER STANDARD” ANALIZIRA: “Zapadne diplomate žele dogovor s nacionalistima u BiH, građane ignoriraju”

Austrijski list Der Standard u analizi stanja o BiH, pisao je o trenutnim problemima s etnonacionalističkim liderima i zahtjevima koji potpuno ignorišu potrebe građana.

Između ostalog, u analizi se austrijski medij dotakao i neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava zbog čega se narušavaju prava kako manjina, tako i onih građana koji se ne žele svrstati u jednu od tri kategorije – Bošnjaci, Srbi, Hrvati.

“Jevrejima, ali i Romima nije dozvoljeno da se kandiduju za funkciju predsjednika ili u Dom naroda. Gospođi Zornić (Aida op.a) također nije dozvoljeno jer ne želi sebe svrstati u jednu od tri dominantne etničke grupe. Iako bi jednakost trebala biti temelj svih demokratija, niko se do sada nije zauzeo za Bosance, kao što je gospođa Zornić”, navodi se.

Austrijski list navodi kako Zornić poziva na formiranje građanskog ustava koji bi konačno omogućio funkcionalnu vlast.

“Desetine hiljada ljudi koje ne žele da se etnički definiraju, ne samo da ne smiju da se kandiduju već gube i šanse za odgovarajući posao, bolje obrazovanje ili bolju zdravstvenu zaštitu jer teško mogu ući u sistem. O izmjenama izbornog zakona raspravlja se duži period. Iznad svega, hrvatski nacionalistički HDZ želi da jedan od njegovih političara bude izabran za Predsjedništvo kao Hrvat”, pojašnjavaju u tekstu.

Tri izborne jedinice – zahtjevi HDZ-a

Također, navode kako je HDZ predložio tri izborne jedinice što dosta podsjeća na tzv. Gerrymandering što predstavlja proces prekrajanja granica izbornih jedinica, ali tako da onaj ko vrši prekrajanja dobije većinu unutar novoformiranih izbornih jedinica.

“Prijedlog HDZ-a za izmjenu izbornog zakona ponovo se temelji isključivo na hrvatskim i bošnjačkim kandidatima koji bi morali biti izabrani. To nikako nije dovoljno za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Da bi se to sprovelo, svakako bi se iz teksta morale izbrisati odrednice da se radi o izboru hrvatskog ili bošnjačkog člana”, ističe se u analizi.

alt

Gerrymandering ili prekrajanje granica izbornih jedinica

Naglašava se kako neki predstavnici Evropske unije podržavaju prijedlog HDZ-a.

HDZ je posljednjih godina uspio pridobiti važne aktere kroz mnogo lobiranja u EU. U BiH postoje stotine hiljada ljudi, poput Zornić, koji su protiv nacionalizma i za ukidanje etnonacionalističkih podjela”, piše Der Standard.

Ipak, većina zapadnih diplomata, i dalje se oslanja na saradnju s etnonacionalistima.

Postoji veliki pritisak iz SAD-a i EU da najveća bošnjačka stranka SDA odgovori na želje HDZ-a. Prema riječima diplomata, šefu SDA Bakiru Izetbegoviću prijete i sankcije ako ne pristane na dogovor s HDZ-om. Pritisak je povezan s činjenicom da američke diplomate smatraju da moraju spojiti HDZ i SDA kao u Washingtonskom sporazumu. Drugi smatraju kako bi Čović odustao od nacionalističkog kursa ako bi sjedio u Predsjedništvu, ali on je već bio tamo i za to vrijeme se ponašao potpuno isto te je održavao saradnju sa separatistom Dodikom”, navodi se u analizi.

Izetbegović je trenutno na istoj liniji kao i nenacionalističke stranke po ovom pitanju i ne pristaje na dogovor, navodi list. Taj dogovor također znači da za Dodika i njegov SNSD, koji bojkotuju institucije već nekoliko mjeseci, bi trebalo udovoljiti kada je u pitanju državna imovina.

Na kraju teksta, navodi se kako je Zornić naročito razočarana ovakvom politikom Evropske unije i SAD-a.

“Građani gube povjerenje u EU i njihove dobre namjere. U posljednje vrijeme, poljuljano je i povjerenje građana u dobronamjernu američku politiku prema BiH. Ako se zapadna diplomatija u međuvremenu odvojila od svojih vrijednosti do te tačke da aktivno promovira politiku koja podržava etničke podjele, onda se nemamo čemu nadati”, zaključuje se u tekstu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti