19.06.2024.
HomeNovostiSutra protesti u Sarajevu: Na ulicu izlaze prosvjetari, policajci, komunalci…

Sutra protesti u Sarajevu: Na ulicu izlaze prosvjetari, policajci, komunalci…

Članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, sutra će protestovati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Protest će, kako je najavljeno, biti održan od 10 do 11 sati, a učestvovat će 100 predstavnika svih sindikata.

Kazali su da će osam sindikata organizirati štrajk upozorenja, a potom ukoliko bude neophodno i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

“Osam sindikata će nastaviti sa zajedničkim sindikalnim aktivnostima i nakon protesta 30.11.2021. godine osim ukoliko ne dođe do pregovora i dogovora sa sindikatima. Napominjemo da je koordinacija sindikata dva puta pozvala Vladu Kantona Sarajevo na pregovore, ali je Vlada Kantona Sarajevo ignorisala oba zahtjeva. Koordinacija osam sindikata osuđuje pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da unese razdor u koordinaciji tako što je 24.11.2021. godine Samostalnom sindikatu radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo upućen poziv na pregovore u vrijeme održavanja protesta 30.11.2021. godine. Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo u nacrtu Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu bez pregovora sa sindikatima, a koji iznosi 1.101.295.480 KM i koji je na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo zakazane za 30.11.2021. godine, nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika. Također, Vlada Kantona Sarajevo ignoriše socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima iz djelatnosti komunalne privrede i zdravstva, koji traže povećanje plata za 10%, odnosno usaglašavanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnih ugovora za djelatnosti komunalne privrede i zdravstva u Kantonu Sarajevo”, saopćili su iz ovih sindikata.

U protestu učestvuju:

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona SarajevoSindikat policije Kantona SarajevoSamostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona SarajevoSindikat Univerziteta u SarajevuSamostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona SarajevoSindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona SarajevoSindikat radnika u zdravstvu Kantona SarajevoSamostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti