Među bananama u trgovini otkriveno 18 kilograma kokaina

0

ZAGREB – U jednoj trgovini u Pločama u Hrvatskoj jutros je među bananama pronađen kokain.

Kokain, koji je bio skriven među kutijama banana, pronašla je radnica trgovine u Pločama koja je odmah pozvala policiju.

Među Pločanima se nagađa o tome kako je kokain došao u trgovinu, no zasad nema dokaza da je povezan s nedavnim rekordnim zapljenama kokaina iz Ekvadora koji je stizao u luku Ploče gdje je i zaplijenjen.

U poslijepodnevnim satima oglasila se policija. Potvrdili su raniju informaciju da je nađeno 18 kilograma kokaina

“Jutros oko 7 sati Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila je dojavu jednog trgovačkog lanca u Pločama o pronalasku sumnjive materije među paketima u kojima su se nalazile banane”, piše policija.

“Policijski službenici izašli su na mjesto dojave te su preliminarnim vještačenjem utvrdili da se radi o kokainu. Pronađeno je 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18.2 kilograma kokaina. Policijski službenici izuzeli su pronađeni kokain te započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja”, stoji u saopštenju policije, prenosi Index.hr.

Ovo otkriće, kako je zasad poznato, nema veze s događajem od prije nekoliko mjeseci kad je u luci Ploče među bananama pronađeno 56 kilograma kokaina.

USKOK je, nakon provedene istrage, prije nekoliko dana pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Olivera Čokare (47), Anđela Oršulića (35) i Gorana Bebića (41) zbog krijumčarenja 56 kilograma kokaina iz Ekvadora preko luke Ploče.

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete optuženih, izvijestilo da se Čokara, Oršulić i Bebić terete da su se od marta 2020. do 6. marta ove godine povezali s nepoznatom osobom iz Ekvadora te jednim kupcem radi krijumčarenja kokaina iz Ekvadora i njegove daljnje preprodaje u Hrvatskoj. USKOK je precizirao da je Čokara sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje kokaina, koji je nepoznata osoba iz Ekvadora, u skladu sa narudžbom, sakrila u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedna kompanija preko luke Ploče iz Ekvadora uvezla banane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here