22.07.2024.
HomeNovosti"Balkanski kartel specijalizovan za prekookeansko krijumčarenje kokaina"

“Balkanski kartel specijalizovan za prekookeansko krijumčarenje kokaina”

Načelnik Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) Mario Kovač rekao je da je tzv. balkanski kartel obuhvata različite kriminalne grupe koje djeluju, odnosno potiču s područja država zapadnog Balkana, a specijalizovane su za prekookeansko krijumčarenje kokaina.

“One su fluidne, vrlo prilagodljive, organizuju se koji put i ad hok, udružuju, imaju uporišta u većim evropskim morskim lukama, imaju dobre veze u državama Južne Amerike, odakle i nabavljaju kokain”, rekao je Kovač za HRT.

Španska obalska straža je na Kanarskim ostrvima presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađena gotovo tona kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijedio više od 40 miliona evra. Na brodu su bila tri hrvatska državljanina za koje se pretpostavlja da su dio tzv. balkanskog kartela.

Kovač je naveo da je zaplijenjena droga namijenjena, prije svega, španskom i francuskom tržištu, ali se kroz ulaz u njihove luke droga rastura u sve zapadnoevropske države.

“Na kraju krajeva, s obzirom na to da su počinioci bili s područja Hrvatske, sigurno je jedan manji dio te droge završio i na hrvatskom narko-tržištu”, rekao je Kovač.

U međunarodnoj akciji “Falkuša” učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti