22.07.2024.
HomeSvijetBalistička raketa ispaljena iz Sjeverne Koreje preletjela Japan, građani u skloništima, obustavljen...

Balistička raketa ispaljena iz Sjeverne Koreje preletjela Japan, građani u skloništima, obustavljen željeznički promet

Sjeverna Koreja u utorak je po prvi puta u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone.

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije nego što je pala u Tihi okean. Tokio je saopćio kako nije pokrenuo odbrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela otočje od 2017. godine.

– Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući ponovna lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan – rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Nedugo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga „barbarskim“.

Glavni stožer južnokorejske vojske saopćio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg doma lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su „hiperzvučne“.

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Zbog sjevernokorejske rakete u sjevernim japanskim regijama prekinut je željeznički promet, prenijela je japanska televizija NHK.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti