Bakira napustio još jedan jaran: SDA bez Semira Efendića – jača opozicija!

0

Kantonalni odbor SDA Sarajevo danas je skupom na Žutoj tabiji započeo kampanju za lokalne izbore. Zvaničan slogan kampanje je „Snažna SDA – sigurna BiH“.

No, koliko je zaista „snažna“ SDA, pa i sarajevska, pokazuje činjenica da na današnjem skupu nije bilo Semira Efendića, kandidata za načelnika općine Novi Grad, kao niti bilo kojeg drugog kandidata iz Novog Grada. Ostali kandidati za načelnike i nosioci lista za općinska vijeća zauzeli su svoja mjesta, dok je stolica za Efendića ostala prazna, piše NAP.

Nedolazak Efendića na zvaničan početak kampanje jasna je poruka da on ne priznaje aktivnosti KO SDA Sarajevo, na čelu s Fikretom Prevljakom. Efendić je bio protukandidat za čelnika KO SDA, ali je mahinacijama i lobiranjem za glasove delegata Prevljaku pripala ta pozicija. Do danas se SDA niti njen predsjednik nisu ogradili, čak su, naprotiv, pružili podršku Asimu Sarajliću, od skandaloznog audiosnimka na kojem Sarajlić objašnjava kako su se „završili“ glasovi delegata. Bilo je tu i obećavanja poslova, lažnih glasačkih listića, obilazaka s Osmicom, uključivanje Bakira.

Na tu aferu reagirao je i Aljoša Čampara, donedani član Predsjedništva SDA, da se ponove izbori za čelnika KO SDA Sarajevo, na šta nije bilo pozitivnog odgovora. Čampara je na kraju napustio SDA potpisavši i zahtjev sa još 17 zastupnika Skupštine KS za smjenu Vlade KS, koju čine SBB, SDA i DF, uz Harisa Plehu iz BOSS-a.

Efendić je danas jasno poslao poruku i SDA i predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, koji je čak najavljivao i sankcije za Efendića nakon što je objavio kompromitirajući snimak. Aktuelni načelnik Novog Grada na prošlim izborima osvojio je 30.724 glasa, a da li će uspjeti i ove godine bez podrške ostatka KO SDA, vidjet će se za mjesec dana.

Poznavaoci prilika u SDA smatraju da bi Efendić nakon osvajanja još jednog mandata mogao izaći iz SDA, odnosno samo to nakon izbora i formalno potvrditi.