Bajtal: Povlačenje spiska vodi jedino ka režiranju izbornih rezultata

0

Pravo pitanje je čija je Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine.

Naravno, po definiciji se zna za koga treba da radi, ali strukturalno i iza zavjese se zna za koga radi. Treba sve učiniti da se spriječi regularno glasanje, odnosno da izbori budu regularni ili barem da izgleda kao da to jesu.

Kazao nam je to politički analitičar Esad Bajtal komentirajući odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da naredi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da skloni spisak glasača registriranih van BiH koji glasaju putem pošte.

Mentalni sklopovi

– To je ta igra politikanata, političkih struktura koje nas obmanjuju već tri decenije. Šta god da pokušate, oni će naći načina da se to zaustavi. Oni su sada našli da preko Agencije za zaštitu ličnih podataka zaustave eventualnu transparentnost izbornog procesa, koji treba da izrazi volju građana, a ne političkih stranaka. Njihova jedina volja je da budu na vlasti pošto-poto, nezavisno od svega onoga šta rade i kako. Oni žele da vladaju, to su voluntaristi, samovoljni mentalni sklopovi koje ne zanima javni, nego lični i stranački interes – iskreno govori Bajtal.

Dodao je da su oni koji su na vlasti spremni na sve – falsificirati i prevariti da bi dobili rezultat koji im odgovara.

– A sve kako bi i dalje ostali na vlasti, neovisno o privrednim, ekonomskim rezultatima, neizvršenim obećanjima, kako je građanima, kako žive, jesu li njihovi problemi riješeni i u kojoj mjeri, zašto se ne rješavaju… Na ta pitanja nemamo odgovora. Imamo samo kamuflaže, asfaltiranje 100 metara puta, postavljanja šest neonskih stubova sa sijalicom… Vječite prevare, teatar, igrokaze. Nemamo ozbiljne političke igre koja se zove transparentni izborni proces. I to traje već decenijama. To radi etnodemokratija. Samim tim, to nije demokratija, već pseudodemokratija – kazao je Bajtal.

Lažna tranzicija

Istakao je da povlačenje spiska vodi ka samo jednoj stvari.

– To je režiranje izbornih rezultata. To je jedini cilj. Mi smo bogata zemlja, a siromašna država, odnosno bogata zemlja siromašnih građana. Naše siromaštvo nije prirodno, imamo šume, planine, rijeke, četvrti hidropotencijal u Evropi… To znači da je ono proizvedeno pljačkom, otimačinom, prevarom i lažnom tranzicijom. Oni koji su to uradili su na vlasti i hoće da ostanu na vlasti. Pošto narodna volja njih neće, oni moraju falsificirati izborni proces i rezultate. Neće valjda gladni građani ponovo birati one iste koji su ih doveli do gladi i siromaštva, do građana s najmanjom kupovnom moći u Evropi. Pa neće. I oni to znaju – ističe Bajtal.

Sposobnost vjerovanja

– Ova priča je toliko jednostavna da prosječan um nije sposoban vjerovati u nju. I oni igraju na kartu nevjerovatnosti. Ili su se ljudi naviknuli pa ih više ne zanima. Nema ovdje ni partija ni ideologija. Oni nas guraju na dno Evrope i svijeta – kazao je Bajtal.

Piše: N. Ajnadžić, Dnevni Avaz