14.06.2024.
HomeNovostiAustrijski Standard: „Srpski svijet“ u Crnoj Gori?

Austrijski Standard: „Srpski svijet“ u Crnoj Gori?

„Nova vlada u Crnoj Gori želi ulazak u EU, ali i približavanje Srbiji“, naslov je u bečkom listu Standard.

„Dugo je trajalo“, opisuje list mučno formiranje vladajuće koalicije u Podgorici, šest mjeseci poslije izbora.

Na kraju je Milojko Spajić iz pokreta „Evropa sad“ postao premijer. Standard taj pokret opisuje kao „politički nejasno definisan i centristički“ te „blizak režimu u komšijskoj Srbiji“.

Koaliciju podržavaju „proruske partije“, ocjenjuje dopisnica tog lista Adelhajd Velfl, dodajući da podršku pružaju i dvije albanske stranke.

Ona navodi da je prethodni režim Mila Đukanovića „važio za korumpiran“, ali da je pod njime „bilo jasno da Crna Gora odbija uticaj režima u Srbiji i ruski uticaj na Balkanu“.

„Spajić je sada obećao poboljšanje već dobrih odnosa sa susjedima, čime je zapravo mislio na Srbiju“, piše bečki list.

Nije slučajno, ocjenjuje novinarka, da je „proruski nacionalista“ Milorad Dodik pred formiranje vlade u Crnoj Gori rekao da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju bi činile Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Podsjećajući da je Ministarstvo spoljnih poslova u Podgorici na to saopštilo da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata, autorka iznosi opasku da je „srpski svijet” zapravo drugo ime za „Veliku Srbiju”.

„Srpski svijet”, piše ona, „ne znači povlačenje novih granica po svaku cijenu – najprije se radi o uticaju na nivou propagande i institucija. Ideja ‘Srpskog svijeta’ služi i interesima Kremlja koji se uvijek stara za nemir i destabilizaciju na Balkanu.”

Velfl ocjenjuje da se u septembru desio „napad velikosrpskih terorista na sjeveru Kosova”. „U Crnoj Gori te velikosrpske snage pokušavaju da podriju građanski konsenzus“, navodi ona.

Tekst završava podsjećanjem da mladi premijer Spajić namjerava da se prevashodno bavi privredom. Crna Gora je, piše Standard, otvorila sva pregovaračka poglavlja u pregovorima sa EU, ali je zatvorila svega tri.

„Sigurno je da su jake centrifugalne sile u novoj vlasti. Crna Gora se, u pogledu rata Kremlja protiv Ukrajine, nalazi u polju visokog geopolitičkog pritiska.”

„Ne žele svi transparentnost, nezavisno pravosuđe i građanske slobode, već da jačaju veze sa Rusijom i Kinom. Ljudi poput Spajića žele prije svega da deregulišu tržišta i privuku investitore“, dodaje se u tekstu.

priredio N. Rujević

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti