23.06.2024.
HomeNovostiAstraZeneca i Pfizer efikasno štite i od indijskog soja

AstraZeneca i Pfizer efikasno štite i od indijskog soja

Najnovije istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je da su vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca efikasne u zaštiti ljudi od indijskog soja koronavirusa.

Analiza koja je sprovedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je da Pfizerove vakcine imaju efikasnost od 88 odsto u slučaju indijskog soja korona virusa dvije sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja korona virusa, Pfizerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 odsto.

Naučnici su istražili i djelovanje AstraZenece na indijski soj korona virusa. Prema podacima studije, AstraZeneca je, kada je riječ o indijskom soju korona virusa, pokazala efikasnost od 60 odsto što je šest odsto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja.

Kako navodi britanski list “The Guardian”, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dvije vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneca potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina prema podacima naučnika pruža znatno dužu zaštitu od korona virusa.

“Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv korona virusa i svih njegovih varijanti”, rekao je Met Henkok, sekretar engleskog zavoda.

S obzirom na zaštitu koju vakcine pružaju protiv različitih varijanti korona virusa, istraživači su istakli da očekuju da vakcina dostigne maksimalnu efikasnost i kada je riječ o smanjenju broja hospitalizacija te smrtnih slučajeva, prenosi portal Index.hr.

“Ova studija je pokazala da vakcine pružaju visok nivo zaštite protiv simptomatskih slučajeva zaraze indijskim sojem korona virusa. Očekujemo da pruže istu zaštitu i u cilju smanjenja broja smrtnih ishoda kao i hospitalizacija zbog zaraze korona virusom”, rekao je šef imunološkog odjeljenja zavoda u Engleskoj.

Od početka procesa vakcinacije u Engleskoj obavljeno je nekoliko istraživanja koja su rađena u cilju analiziranja efikasnosti vakcina u borbi protiv korona virusa.

Prema tim podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada spriječio više od 13.000 smrtnih slučajeva od korona virusa, kao i najmanje 39.100 hospitalizacija naročito starijih osoba.

 

 

 

 

 

tanjug

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti