18.05.2024.
HomeSvijetAmerika šalje vojsku u dio Njujorka s velikim brojem zaraženih korona virusom

Amerika šalje vojsku u dio Njujorka s velikim brojem zaraženih korona virusom

Guverner američke države Njujork objavio je u utorak da šalje Nacionalnu gardu u Nju Rošel u sjevernom predgrađu Njujorka, gdje je epicentar epidemije korona virusa u toj državi.

Guverner Endru Kuomo (Andrew Cuomo) rekao je da će pripadnici Nacionalne garde biti poslati u izolovanu zonu, u krug prečnika 1,6 kilometara sa 80.000 stanovnika gdje će biti zaduženi za snabdjevaju stanovnike i dezinfikuju škole.

Prema novim podacima koje je Kuomo objavio preko Tvitera okrug Vesčester gdje se nalazi Nju Rošel, za sada ima 108 potvrđenih slučajeva koronavirusa od ukupno 173 u cijeloj državi Njujork.

“To je jedinstveno u SAD, nigde drugde to nismo videli, ima dva puta više slučajeva u Nju Rošelu nego u gradu Njujorku, to je fenomen”, rekao je Kuomo na konferenciji za novinare.

Rekao je da je to drastična mera ali da je to najveći izvor zaraze koronavirusom u zemlji i da se bukvalno radi o pitanju života ili smrti.

Guverner je rekao da će škole u toj izolovanoj zoni biti zatvorene na dvije nedelje od četvrtka, kao i vjerska mjesta i druga mjesta okupljanja. Prodavnice će ostati otvorene i nikakav opšti karantin nije proglašen.

U središtu izolovane zone nalazi se sinagoga koja je izgleda imala centralnu ulogu u širenju koronavirusa.

Epidemija je zvanično počela u tom predgrađu početkom prošle nedelje kada je potvrđen prvi slučaj kod advokata koji radi na Menhetnu i koji posjećuje tu sinagogu. On je hospitalizovan u kritičnom stanju.

Pored Njujorka drugi veliki epicentar epidemije u SAD je u Sijetlu, u državi Vašington na zapadu zemlje.

Prema univerzitetu Džons Hopkins, SAD koje su do sada testirale malo ljudi, imaju potvrđen 791 slučaj koronavirusa. Umrlo je 27 ljudi, od kojih 23 u državi Vašington i za sada ni jedna osoba u državi Nju Jork. Te cifre ne uključuju prvi smrtni slučaj objavljen danas u Nju Džersiju, kako je objavio guverner te države koja je susedna državi Njujork.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti