23.06.2024.
HomeSvijetAmerika osudila ‘apsurdnost’ Putinovog govora

Amerika osudila ‘apsurdnost’ Putinovog govora

Tvrdnja Vladimira Putina da su Zapad i Kijev krivi za rat u Ukrajini je “apsurd”, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, nakon prvog obraćanja ruskog predsjednika Dumi od početka invazije na Ukrajinu.

“Niko ne napada Rusiju. Postoji neka vrsta apsurda u ideji da je Rusija bila pod nekom vrstom vojne prijetnje od Ukrajine ili bilo koga drugog”, dodao je Sullivan.

‘Irelevantnost i zbunjenost’

Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da je govor ruskog čelnika “pokazao njegovu irelevantnost i zbunjenost”.

“Istakao je da je RF [Ruska Federacija] u ‘slijepoj ulici’, nema obećavajućih rješenja i neće ih imati. Jer posvuda ima ‘nacista, Marsovaca i teorija zavjere’”, rekao je Podoljak u objavi na Twitteru.

U međuvremenu, Oleksandar Šerba, ukrajinski ambasador u Austriji, optužio je Putina da je “lažov” nakon što je ruski čelnik ustvrdio da su Zapad i Kijev krivi za rat.

Meloni: Putinov govor je bio propaganda

Italijanska premijerka Giorgia Meloni ocijenila je današnji govor ruskog predsjednika Vladimira Putina kao propagandu.

Meloni je rekla da se nadala nečem konstruktivnijem, prenosi Reuters.

”Dio mog srca se nadao nekim drugačijim riječima, nekakvom iskoraku. A bila je to obična propaganda”, ocijenila je Meloni, koja se nalazi u posjeti Ukrajini.

Putinov govor

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija želi riješiti sukob u Ukrajini mirnim putem, ali da su joj zapadne zemlje pripremile “drugačiji scenarij” iza leđa.

“Činili smo sve što je bilo moguće da riješimo ovaj problem mirnim putem, pregovarajući o mirnom izlazu iz ovog teškog sukoba, ali iza naših leđa pripremao se sasvim drugačiji scenarij”, rekao je Putin zastupnicima ruskog parlamenta, u prvom obraćanju od početka invazije na Ukrajinu.

Putin je okrivio Zapad za početak sukoba u Ukrajini, rekavši da zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, traže “neograničenu moć” u svjetskim poslovima.

Dodao je i da je Rusija “uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu riješi mirnim sredstvima, ali da je zalaganje Zapada za mir bilo lažno”.

“Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavci oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, ta metoda obmane koristila se i ranije, “tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju…”.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti