20.06.2024.
HomeSvijetAmerika i saveznici optužili Kinu za globalnu hakersku kampanju

Amerika i saveznici optužili Kinu za globalnu hakersku kampanju

SAD i saveznici optužili su Kinu za globalnu hakersku kampanju, pri čemu je veliki napad na Microsoft, koji je otkriven ranije ove godine, izravno pripisan Kini, prenosi Hina.

SAD, NATO, Europska unija, Velika Britanija, Australija, Japan, Novi Zeland i Kanada zajedno su iznijeli optužbe protiv Kine.

“SAD i zemlje širom svijeta drže Narodnu Republiku Kinu odgovornom za obrazac neodgovornosti, remetilačkog i destabilizirajućeg ponašanja u kibernetičkom prostoru, koje predstavlja veliku prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti”, poručio je saopćenjem američki državni tajnik Antony Blinken.

Istoga je dana američko ministarstvo pravosuđa objavilo da su četiri kineska državljanina – tri sigurnosna dužnosnika i jedan unajmljeni haker – optužena za globalnu hakersku kampanju usmjerenu protiv nekoliko kompanija, univerziteta i vladinih agencija u SAD-u i drugim zemljama.

Novi front u ratu protiv hakera

Riječ je o aktivnostima u razdoblju od 2011. do 2018., čiji su fokus bile informacije koje bi mogle značajno koristiti kineskim kompanijama i poduzećima, navodi se.

Otvaranje novog fronta u ratu protiv hakera dolazi mjesec dana nakon što su se lideri zemalja G7 i NATO-a usuglasili s predsjednikom Joeom Bidenom na samitima u Cornwallu i Bruxellesu da Kina predstavlja sistemski izazov postojećem svjetskom poretku.

Vlade su formalno pripisale upade u Microsoft Exchange Server, koji su obznanjeni u martu, “kibernetskim akterima” povezanim s kineskim ministarstvom državne sigurnosti, kazao je Blinken.

Kineska ambasada u Washingtonu nije bila dostupna za odgovor, objavio je Reuters. Dužnosnici Kine ranije su izjavili da je Peking također žrtva hakiranja te se protivi svakom obliku kibernetskih napada.

Američki su dužnosnici rekli da ih je razmjer hakiranja pripisanog Kini iznenadio, kao i kinesko korištenje “unajmljenih hakera kriminalaca”

Kineski kibernetički akteri

“Ministarstvo državne sigurnosti Narodne Republike Kine potaknulo je ekosistem kriminalnih unajmljenih hakera koji provode državne aktivnosti i bave se kriminalom za vlastitu financijsku dobit”, kazao je Blinken.

Američke sigurnosne i obavještajne agencije ocrtat će preko 50 tehnika i procedura koje akteri pod patronatom Kine koriste u napadima na američke mreže, kazao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Kineski kibernetički akteri koje sponzorira država dosljedno skeniraju ciljane mreže visoke ranjivosti u roku od nekoliko dana od javne objave ranjivosti, navodi se u dokumentu američkog savjetodavnog tijela za kibernetsku sigurnosti, koji je vidio Reuters.

SAD se u posljednjim mjesecima uvelike usredotočio na Moskvu, optužujući ruske hakere za više napada u SAD-u.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti