24.07.2024.
HomeSvijetAmerički obavještajci okrivaju: Iran će Rusima poslati stotine dronova za rat u...

Američki obavještajci okrivaju: Iran će Rusima poslati stotine dronova za rat u Ukrajini

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) rekao je da imaju obavještajne podatke da će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini i da će vršiti obuku ruskih vojnika za upravljanje dronovima.

Saliven je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući prokomentarisao posjetu američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Bliskom istoku, koja počinje u utorak i odgovarao na pitanja novinara, prenosi Anadolija.

Ističući da bi Iran trebalo da preduzme određene korake u vezi s nuklearnim sporazumom, Salivan je rekao:

– Nismo postavili vremenski okvir za ovaj sporazum. Sporazum je na stolu. Mi i naši evropski partneri to podržavamo. Iran bi trebalo da preduzme korak prema ovom sporazumu.

Dodao je da Rusija nije mogla da dobije ono što je željela i da ima problema s oružjem.

– Imamo informacije da će iranska vlada Rusiji uskoro dati stotine bespilotnih letjelica i da će među njima biti i naoružanih bespilotnih letjelica. Osim toga, ova informacija ukazuje na to da će Iran obučavati ruske vojnike za korištenje ovih bespilotnih letjelica, a taj proces bi mogao da započne ovog mjeseca – poručio je Salivan.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti