Američki obavještajci okrivaju: Iran će Rusima poslati stotine dronova za rat u Ukrajini

0
In this photo released on Saturday, May 22, 2021, by Sepahnews of the Iranian Revolutionary Guard, the Guard's Commander Gen. Hossein Salami, left, and the Guard's aerospace division commander Gen. Amir Ali Hajizadeh talk while unveiling a new drone called "Gaza" in an undisclosed location in Iran. (Sepahnews via AP)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) rekao je da imaju obavještajne podatke da će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini i da će vršiti obuku ruskih vojnika za upravljanje dronovima.

Saliven je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući prokomentarisao posjetu američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Bliskom istoku, koja počinje u utorak i odgovarao na pitanja novinara, prenosi Anadolija.

Ističući da bi Iran trebalo da preduzme određene korake u vezi s nuklearnim sporazumom, Salivan je rekao:

– Nismo postavili vremenski okvir za ovaj sporazum. Sporazum je na stolu. Mi i naši evropski partneri to podržavamo. Iran bi trebalo da preduzme korak prema ovom sporazumu.

Dodao je da Rusija nije mogla da dobije ono što je željela i da ima problema s oružjem.

– Imamo informacije da će iranska vlada Rusiji uskoro dati stotine bespilotnih letjelica i da će među njima biti i naoružanih bespilotnih letjelica. Osim toga, ova informacija ukazuje na to da će Iran obučavati ruske vojnike za korištenje ovih bespilotnih letjelica, a taj proces bi mogao da započne ovog mjeseca – poručio je Salivan.