19.04.2024.
HomeNovostiAmerički FBI pretresa i hapsi po Srbiji: Međunarodna kriminalna grupa opljačkala 70...

Američki FBI pretresa i hapsi po Srbiji: Međunarodna kriminalna grupa opljačkala 70 miliona dolara

Na 16 lokacija u Srbiji izvršen je pretres stanova, a uhapšeno je 11 osoba.

Akcija je sprovedena u saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije i američkog Federalnog istražnog biroa.

Uhapšeni su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani criminal, prenosi Sputnjik.

Za uhapšene se sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do danas, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb-stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom svijeta, uključujući i one u Sjevernom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gdje su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navodi tužilaštvo.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane s organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove s istim već razrađenim metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti