18.07.2024.
HomeNovostiAMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU CHRISTOPHER HILL PORUČIO VULINU I VUČIĆU: "Ne vidim...

AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU CHRISTOPHER HILL PORUČIO VULINU I VUČIĆU: “Ne vidim mnogo dokaza da je Rusija ‘bilo kakav prijatelj Srbije'”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Christopher Hill izjavio je da ne vidi mnogo dokaza da je Rusija “bilo kakav prijatelj” Srbiji.

Rusija od Srbije traži da radi stvari koje su u interesu Rusije, a nisam siguran da je to zaista, iskreno rečeno, u interesu Srbije”, rekao je Hill.

Na pitanje kako situacija sa ratom u Ukrajini utječe na dijalog Beograda i Prištine, kao i srpsku politiku uopće, rekao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin “odveo tu zemlju preko ivice, a mi ne znamo kad će se Rusija vratiti”.

I zato se iznenadim kad vidim da neki ljudi misle kako je Rusija i dalje legitiman akter na političkoj sceni, što ona nije. I mislim da je to užasna situacija i možda još jedna velika tragedija, pored onoga što vidimo u Ukrajini”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše posjetu ministra unutrašnjih poslova Srbje Aleksandra Vulina Moskvi, Hill je rekao da on to ne razumije i da je to prilično zbunjujuće.

Ja ne razumijem šta je on tamo pokušavao da postigne. A, iskreno, možda ni on ne razumije“, kazao je ambasador Hill.

Govoreći o poziciji Srbije u vezi sankcija Rusiji, rekao je da je stav njegove vlade da Srbija treba da se “pridruži bremenu koje dijele i mnoge druge članice EU”.

“Volio bih da Srbija to uradi, ali razumijem da to za mnoge Srbe sad nije problem, jer oni bi željeli da vide da je Evropska unija zaista ozbiljna u pogledu vašeg prijema“, kazao je.

Hill je naveo da razumije frustraciju, ali da smatra da Srbija treba da razumije gdje želi da bude za nekoliko godina, kao i da treba da shvati ko su joj prijatelji, a za koga se to ne bi moglo reći.

Upitan o sastanku koji je imao sa Vučićem i situaciji na Kosovu, ponovio je da je srpska strana “napravila veliku stvar što je došla u Brisel spremna da pregovara i što je uradila svoj domaći zadatak, a to je uvijek najvažnije za sve pregovore”.

“Mislim da je srpska strana pokušala da bude fleksibilna, da pronađe rješenja, a ovaj jutrošnji razgovor (sa Vučićem) to mi je i potvrdio”, rekao je Hill.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti