Ambasada SAD-a u BiH: Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH

0

Izmjene Izbornog zakona. Neslužbeni dokumenti. Prekrajanje granica. Novi murali u Foči veličanja ratnih zločinaca. Mirni razlaz i prijetnje ratom. Teme su to koje posljednjih dana dominiraju javnim prostorom.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH istaknuli su za N1, da što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH“, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat inepromijenjen.

“Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, istaknuli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here