27.05.2024.
HomeNovostiAlumina pod međunarodnom istragom: Glinica iz Zvornika za iranski nuklearni program

Alumina pod međunarodnom istragom: Glinica iz Zvornika za iranski nuklearni program

Zvornička kompanija Alumina – odosno Birač pod istragom je zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom, saznaje Žurnal. Ove informacije potvrdila su nam tri nezavisna izvora, među kojima je i državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. O svemu je obaviješteno u Predsjedništvo BiH, a u istragu su uključene i međunarodne policijske i obavještajne agencije.

Prve informacije o ovom slučaju, prema saznanjima Žurnala, dobila je Obavještajno sigurnosna agencija BiH /OSA/ koja je o svemu obavijestila Predsjedništvo BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. Nakon toga, ministar sigurnosti je prema vlastitom priznanju na Face TV otišao da razgovara sa Miloradom Dodikom kojeg je upozorio na poslove koje su čelnici zvorničke kompanije dogovarali.

„Dodik je rekao da se ovaj posao odmah mora obustaviti“, ispričao je Radončić u razgovoru za Žurnal.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić također nam je potvrdio da je nedavno informisan o cijelom slučaju, ali druge detalje nije želio iznositi. Prema informacijama Žurnala, posao oko izvoza glinice proizvedene u Zvorniku u BiH su dogovarale diplomate iz iranske ambasade u Sarajevu. Upravo zbog toga 9. marta ove godine, državni ministar Fahrudin Radončić je razgovarao sa iranskim ambasadorom u BiH Mahmoudom Heidarijem.

„Govoreći o privrednim odnosima, Radončić je kazao da Bosna i Hercegovina slijedi vanjsku politiku EU, pa i mjere ograničavanja EU protiv Islamske republike Iran, odnosno ekonomske i finansijske sankcije, koje se odnose na izvoz određenih roba. Ministar sigurnosti naše zemlje istakao je da BiH, iz vlastitih ekonomskih i diplomatskih interesa, ali i geostrateških okolnosti, ne može ugroziti svoje nacionalne interese i strateška partnerstva i u tom smislu očekuje adekvatno razumijevanje Ambasade Irana u Sarajevu i njenog osoblja“, saopćeno je nakon sastanka ministra Radončića i iranskog ambasadora Heidarija.

Na tom sastanku, kako saznajemo, bili su prisutni i službenici Ambasade Irana koji su išle na sastanke u Zvornik, gdje su sa izvršnim direktorima Alumine, odnosno Birača, dogovarale izvoz prašine od glinice koja se koristi u nuklearnom programu.

Izvoz ove sirovine trebao je biti obavljen preko firmi iz Turske i Pakistana, tako da Alumina  formalno ne bi bila povezana sa krajnjim kupcima iz Irana. Nakon što su bh. sigurnosne službe dobile ovu informaciju, te u saradnji sa međunarodnim partnerima provjerili detalje, Radončić je otputovao u Banja Luku da o svemu obavijesti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dodik je istog dana konaktirao čelnike Alumine, te naredio da se posao odmah obustavi. Kako saznajemo, uprava zvorničke kompanije se pravdala da je u pitanju saradnja sa „civilnom“, a ne vojnom industrijom.

Zvornička Alumina dio je Fabrike glinice Birač u stečaju i jedino njeni pogoni rade. Na njihovoj stranici je navedeno da svoje proizvode, između ostalog, izvoze u Rusiju, Pakistan, Indiju, Kinu, Tursku … Islamska Republika Iran se ne nalazi na spisku. Inače, godinama je ovom zvorničkom kompanijom upravljao ruski oligarh biznismen Vladimir Romanov koji je imao podršku vlasti Republike Srpske.

Piše: Avdo Avdić (zurnal.info)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti