Alarmantno: Koronavirus je u protekla 24 sata odnio čak 168 života u Italiji

0

Koronavirus je u protekla 24 sata odnio čak 168 života u Italiji, što je najviše do sada u jednom danu. Broj umrlih Italijana tako se popeo na 631 osobu. Od početka epidemije u Italiji oboljelo je 10.149 osoba, čak 529 više nego jučer.
Stručnjaci su ažurirali kartu na kojoj se može vidjeti kako se koronavirus širio Italijom proteklih mjeseci.

Trenutno je 5.038 hospitaliziranih pacijenata u Italiji sa simptomima virusa, među kojima je 877 pacijenata na intenzivnoj njezi, dok ih je 2.599 u izolaciji, piše Corriere. Među umrlim je najviše starijih osoba koje su uglavnom imale dodatnih zdravstvenih problema.

I dalje je najviše zaraženih u Lombardiji. U ovoj regiji preko noći je oboljelo još 322 osoba, čime se broj potvrđenih slučajeva popeo na 5.791. Veliki broj zaraženih Italija bilježi i u regijama Emilia-Romagna, Veneto, Pijemont i Brendovi. Najmanje zaraženih, tek jedna osoba, je u regiji Basilicata na jugu zemlje.

Podsjećamo, Italija je od jučer potpuno blokirana. Stanovnicima nije dozvoljen izlazak iz zemlje osim u slučaju ozbiljne nužde za koju moraju imati potvrdu, odnosnu dozvolu nadležnih organa.

Italijanski premijer Giuseppe Conte istakao je da je najbolje za građane Italije da ostanu kod kuće dok se ne smiri epidemija. U narednim danima očekuje se porast zaraženih, a ukoliko se građani budu pridržavali preventivnih mjera stručnjaci predviđaju pad broja oboljelih kroz desetak dana.