Ajanović oštro o inicijativi Naše stranke: “To je nastavak fašističke ideologije i platforme njihove stranke da su Srbi u BiH ugroženi prevelikim brojem Bošnjaka”

0

Stranka BOSS, na čelu s Mirnesom Ajanovićem, uputila je saopćenje povodom, kako navode, “nemoralne inicijative Naše stranke da ubistva na Kazanima označi kao zločin Armije R BiH”.

– Nemoralna inicijativa političkog subjekta “Naša stranka” kojom se traži da spomenik na Kazanima nosi oznaku da su ubistva izvršili pripadnici Armije R BiH – nastavak je fašističke ideologije i platforme njihove stranke da su Srbi u BiH ugroženi prevelikim brojem Bošnjaka, te predstavlja podmukli pokušaj ponovnog izjednačavanja agresora i žrtve tokom agresije na BiH – navodi Ajanović.

Istaknuto je da, za razliku od ratnih zločinaca iz Republike Srpske i Srbije, koji tokom rata nisu procesuirali ratne zločine, opšte poznata je činjenica da je zločine na Kazanima po vlastitom nahođenju činio kriminalac Mušan Topalović Caco.

– Te da je zbog njegovih zlodjela upravo Predsjedništvo R BiH, kao vrhovni komandant Armije R BiH, izdalo naredbu da se Caco uhapsi radi krivičnog procesuiranja zbog ratnih zločina i sprječavanja ubistava Srba, Hrvata i Bošnjaka. Dokaz tome je vojno-policijska akcija “Trebević 2”, kada su 26. oktobra 1993. godine radi očuvanja obraza Armije R BiH živote izgubila devetorica policajca prilikom naloga za privođenje zloglasnog Cace, koji je ubijen, a 14 njegovih saučesnika je uhapšeno i osuđeno zbog zločina na Kazanima, te se nikako ne može ni pravno ni moralno smatrati da je zločine počinila Armija R BiH, koja bi po komandnoj odgovornosti bila odgovorna da tokom rata nisu krivično procesuirani ratni zločinci – piše u saopćenju.

Naglašeno je da morbidna namjera izjednačavanja Armije R BiH s agresorskim vojnim i paravojnim formacijama koje su sistematski ubijale po Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak SANU politike i pokušaj umanjivanja odgovornosti ratnih zločinaca i političke opsade Sarajeva, koji je najduže bio u opsadnom stanju u historiji, tri godine, deset mjeseci, tri sedmice i tri dana.

– Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je pokazao dignitet, dostojanstvo i pružio ruku pomirenja i suživota, nije zaslužilo da njime upravljaju zmije u njedrima u vidu zloglasne trojke koju predvodi politički subjekt “Naša stranka” i koji namjeravaju zloupotrebom vlasti neosnovano kaljati obraz Armije RBiH, te se nemoralna inicijativa mora odbiti – zaključuje se u saopćenju BOSS-a.