Afera čelnika SBB u Tuzli: Muž predsjednik skupštinske komisije za borbu protiv korupcije, a njegova supruga na optuženičkoj klupi upravo zbog korupcije

0

Općinski sud Tuzla potvrdio je prošle sedmice optužnicu protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle. Ono što ovu optužnicu izdvaja od ostalih sličnih je ime Amele Hamzić.

Oni su optuženi da su kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja – Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori – pogodovali zapošljavanju kandidatkinje Amele Hamzić, članice SBB-a i supruge Nedžada Hamzića, predsjednika Gradskog odbora SBB-a BiH Tuzla.

– U zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang-listi kandidata. Na osnovu te liste direktor je donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Ovo nije prvi slučaj da se ime Amele Hamzić kao kandidatkinje kojoj su “namještene” pozicije pojavljuje u optužnicama Tužilaštva. Prvi put se našla u optužnici protiv Mahira Nurkanovića, istaknutog člana SBB-a, koji je kao direktor Elektrodistribucije Tuzla optužen da je uposlio kolege iz stranke, među kojima je bila i supruga Nedžada Hamzića. Amela Hamzić je u Elektrodistribuciju prvo zaposlena u Gradačac, a potom je prebačena u Tuzlu. Odmah nakon podizanja optužnice Hamzić je dala otkaz i prijavila se na biro.

Da stvar bude gora, Nedžad Hamzić je nedavno imenovan na poziciju predsjednika Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a, tijela koje po prirodi posla upravo tretira prijave u slučajevima stranačkog zapošljavanja, nepotizma ili drugih oblika korupcije u organima vlasti i javnim institucijama i ustanovama. SBB je trenutno dio vlasti sa SDP-om, PDA i Našom strankom, a upravo je SBB i najzaslužniji za novu koaliciju, jer je izlaskom iz ranijeg dogovora pomogao svrgavanje vlade koju je predvodila SDA sa DF-om, Socijaldemokratama i SBiH.

SBB se veže i za izborne prevare na lokalnim izborima 2016, koje Tužilaštvo još istražuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here