16.06.2024.
HomeNovostiZvijezde korupcije: Bavrka "propjevala" u Tužilaštvu, Fikret "na respiratorima"

Zvijezde korupcije: Bavrka “propjevala” u Tužilaštvu, Fikret “na respiratorima”

Televizijska voditeljica i nekadašnja misica Ana Bavrka saslušana je nedavno u Tužilaštvu BiH u aferi „Respiratori“, koja se odnosi na istragu u vezi s nabavkom 100 uređaja iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka, saznaje „Avaz“.

Ona je dala iskaz u Tužilaštvu BiH kao svjedok, što upućuje na vrlo otvorenu mogućnost da je pristala na saradnju s tužiocima, obzirom da se njeno ime i ranije nalazilo u dokumentima.

Četiri osobe

U ovoj aferi za sada su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, među kojima je i pranje novca. Istraga je, međutim, proširena na više osoba. Do sada su saslušane desetine svjedoka, među kojima je i Bavrka. Ona bi mogla biti i ključni svjedok, s obzirom na njenu ulogu u firmi „Srebrena malina“.

Tačnije, Bavrku je Hodžić angažirao kao stručnu osobu kako bi firma mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme. Ona je po profesiji diplomirani inžinjer radiološke tehnologije, a diplomu je stekla na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Kako smo ranije objavili, Tužilaštvo vjeruje da je ona nekoliko sati „glumila“ radiologa kako bi Zolak odobrio Hodžiću sve dozvole i njeno ime kao radiologa prikazao na papiru. No, pitanje je ko je na tome insistirao i kako je Zolak to prihvatio.

Tužilaštvo je na ročištu Zolaku naglasilo da osobe koje je predložila „Srebrena malina“ nisu bile educirane niti su imale položen stručni ispit.

Registar prometnika

Osim toga, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskih sredstava, kao ključna osoba za praćenje neželjenih sredstava ispred „Srebrene maline“ sada je navedena Refija Suljaković.

Međutim, na prvom spisku registra, koji je u posjedu „Avaza“, bilo je ime Bavrke, koje je zatim uklonjeno. Nezvanično saznajemo da je Bavrka po izbijanju afere to tražila od Hodžića, te je raskinula ugovor s ovom firmom.

Respiratori i dalje na aerodromu

Dvadeset respiratora koje je “Srebrena malina” 27. maja uvezla iz Kine u BiH i dalje se nalazi na Aerodromu Sarajevo. Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Da bi se okončao carinski postupak uvoza, čeka se dozvola Agencije za lijekove.

Kontaktirali smo jučer Bavrku, ali ona nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti