Afera Raspiratori: Tužilaštvo BiH odustaje od svjedoka Asima Sarajlića i Nasera Orića, da li će i oni biti optuženi?

0

Na ročištu u predmetu Novalić i drugi zbog sumnjive nabavke respiratora iz Kine za Federaciju Bosne i Hercegovine uložen je veliki dio materijalnih dokaza, a tužioci su kazali i da su reducirali spisak svjedoka.

Suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević počelo je prije godinu. Od tada je ispitan veliki broj svjedoka, a uložena je i veća količina dokaza.

Ova svjedočenja su se poprilično odužila pa tako za godinu nije ispitano ni polovina svjedoka Tužilaštva BiH u ovom predmetu. Tužioci su i ranije govorili o reduciranju spiska u zavisnosti od razvoja situacije na ročištima, a na jučerašnjem suđenju su i kazali da je spisak konačno reduciran, odnosno da se odustaje od saslušanja 20 svjedoka.

Tako se za sada odustalo od svjedočenja Asima Sarajlića, za kojeg su tužioci, uz pomoć prepiske Hodžića i Novalića, utvrdili da je bio uključen u nabavku respiratora. Naime, uoči nabavke respiratora Hodžić je Novaliću poslao poruku u kojoj piše: “Selam, gospodine Novaliću, Asim je rekao da vam se javim u vezi respiratora”.

U spornom predmetu su kao strane Fikreta Hodžića pominjani i novinarka i influenserka Ana Bavrka te Naser Orić, a oboje su skinuti sa spiska svjedoka.

Pored njih, na spisku više nije ni Sanja Lekić, o čijim radnjama povezanim s nabavkom respiratora je otvorena potpuno nova istraga u Tužilaštvu BiH.

Odustalo se još i od svjedočenja savjetnika premijera Zorana Blagojevića, federalnog ministra policije Aljoše Čampare te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH Aleksandra Zolaka.

Odbrana ima pravo ove svjedoke pozvati ako želi, bez obzira na to što ih je Tužilaštvo skinulo sa svog spiska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here