27.05.2024.
HomeNovostiAfera "Asim": Skandal potresa SDA, brojne i burne reakcije javnosti

Afera “Asim”: Skandal potresa SDA, brojne i burne reakcije javnosti

Novi skandal potresa Stranku demokratske akcije. Ponovo glavni aketer jedan od najviših funkcionera, potpredsjednik Asim Sarajlić. Ima li elemenata krivičnog djela, nakon što je član SDA Semir Efendić, objavio šokantan snimak, navodne kupovine glasova i trgovine radnim mjestima, provjera Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka, i veliki dio javnosti putem društveih mreža – osuđuje, poziva na ostavke i čeka reakcije pravosuđa.

Iz SDA poruka: ovo je pokušaj destabilizacije stranke. Njihovi koalicioni partneri šute.

Ko će biti na čelu Kantonalnog odbora SDA? Fikret Prevljak ili Semir Efendić? Tako je sve počelo. Na snimku, Asim Sarajlić, uz još nekolicinu nižih SDA-ovih funkcionera nagovara, javnosti još nepoznatu osobu, da glasa za Prevljaka. Obećava da će mu zaposliti suprugu, najvjerovatnije kod “glumca”, inače kandidata za ministra kulture, Emira Hadžihafizbegovića, koji mu je, kaže Sarajlić, dužnik.

“I Abdulaha smo glasali i Grad gore i ovo…Niko živ…mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u ‘Kumu’. Traca ih sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. To smo ja i Traca završili. Osmica obišao ovoga Zdravku babu i obećali neke stvari i završili tako je on došao za jedan glas za gradonačelnika”, moglo se čuti na snimku kojeg je objavio Semir Efendić na svom Facebooku.

“I Osmica je s nama”, kaže Sarajlić, misleći na prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića. Ali u sve je, prema riječima aktera snimka, upoznat i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović

“Ma naći ćemo negdje ne sekiraj se, ja sam šef Kadrovske, prvi do Bakira”, rekao je Sarajlić na snimku.

A prvi do Bakira, Asim Sarajlić od sinoć ne odgovara na poruke, pozive. Ne javljaju se ni preostali akteri “afere Asim”, ali ni Semir Efendić koji je objavio snimak. Zato u SDA poručuju – riječ je o pokušaju destabilizacije legalno izabranog organa SDA, na čijem čelu je Fikret Prevljak.

“Sadržajem snimka, njegovom autentičnošću, načinom i motivima nastanka, javne distribucije i eventualne odgovornosti za sve aktere treba da se bave institucije države. Političkom odgovornošću baviće se organi SDA i o tome donijeti potrebne odluke. SDA najoštrije osuđuje sve eventualne nezakonitosti i manipulacije, bez obzira ko ih je počinio”, naveli su u saopštenju iz SDA.

Brojni pozivi Tužilaštvu Kantona Sarajevo da reaguje.

“Tužilastvo Kantona Sarajevo u saradnji sa MUP-om KS provjerava navode iz medijskih članaka vezano za snimak koji je objavio načelnik općine Novi Grad Semir Efendić. Poduzimaju se sve mjere iz nadležnosti Tužilaštva i MUP-a KS”, poručila je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Asim Sarajlić je već na optuženičkoj klupi. Tužilaštvo Kantona Sarajevo već neko vrijeme pred Općinskim sudom iznosi dokaze o tome da je, shodno optužnici, Sarajlić počinio niz krivičnih djela. Da je koristeći svoj položaj posredovao prilikom zapošljavanja, čime je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. I dok je optuženi u istom predmetu Bosna – Amir Zukić, vrlo brzo odstranjen s pozicije generalnog sekretara SDA, Asim Sarajlić prošao je bez ikakvih posljedica. Bar do sada.

“Kada se protiv nekoga potvrdi optužnica za zloupotrebu položaje, on dakle i dalje ostaje predsjednik Kadrovske komisije, što je nedopustivo, jer znate već kako se dogovaraju poslovi, i evo posebno ovo što smo vidjeli koliko slučajeva je tu upetljano i za izbor gradonačelnika Skake, i kako se ljudi zapošljavaju u ministarstva, i da Izetbegović isto stoji iza toga”, rekla je politička analitičarka, Ivana Marić.

Iz SDP-a će podnijeti krivične prijave protiv aktera snimka. U Narodu i pravdi kažu, ustaljen SDA-ov modus operandi. U Našoj stranci kažu moralno dno politike.

“Pritisak OSA-e da bi bio izabran gradonačelnik, zapošljavanje bez konkursa, dakle čista zloupotreba položaja i službenih ovlasti, samo za nekog ko bi trebao da glasa i to bez ikakve principijelnosti može u bilo kojem ministarstvu i bez obzira kakvu školu ima, ja mislim da bi u najamnju ruku trebalo ispitati, mislim da SDP na kraju krajeva podnijet će kriviču prijavu protiv aktera, ali mislim da i CIK treba reagovati”, kazao je SDP-ov Igor Stojanović.

“Meni to nije nikakvo iznenađenje. Danas sam pogledao jednu emisiju, tačno prije dvije godine smo o tome Sarajlić i ja uživo govorili kad smo se razilazili i kada sam navodio sve ove razloge zbog kojih napuštam SDA koje su se evo ovim snimkom pa i nekim drugim događajima zvanično potvrdili”, dodao je Elmedin Konaković iz Naroda i pravde.

“Javnost koja i nije možda bila uključena do samih detalja tek je vidjela na koji način to funkcioniše proteklih 25 godina. Ono što je još zabrinjavajuće jeste uplitanje OSA-e u male detalje unutarstranačke borbe za određene pozicije zamislite na koji način i na koji način se koristi OSA protiv oponenata, političkih, privrednih, ili samih građana”, stav je Nihada Uka iz Naše stranke.

Afera Asim izazvala je i buru reakcija na društvenim mrežama. I uglavnom nije riječ o komentarima podrške. Upravo suprotno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti