14.07.2024.
HomeNovostiAerodrom u Tuzli: Wizz Air otkazuje letove, ali ih Ryanair povećava

Aerodrom u Tuzli: Wizz Air otkazuje letove, ali ih Ryanair povećava

Kompanija Wizz Air nastavila je trend otkazivanja letova sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, što se negativno odražava i na poslovanje te zračne luke.

Međutim, taj nedostatak će biti nadomješten benefitima koje će im donijeti saradnja s Ryanairom, a koji najavljuje uspostavu linija u zimskom periodu letenja na tri destinacije.

Period ponovnog vraćanja u normalne tokove turističkih putovanja mnogi aerodromi i aviokompanije u Evropi dočekali su s nedostatkom stručne radne snage jer su mnogi od njih u periodu pandemije bili prinuđeni otpuštati radnike.

Upravo to je osnovni razlog zbog kojeg se bilježe kašnjenja ili potpuna otkazivanja pojedinih letova. Taj trend pogodio je i niskobudžetnu aviokompaniju Wizz Air, koja je dosad otkazala brojne letove i sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Zvanično, od 10. jula ove godine Wizz air je iz Tuzle otkazao letove prema Milanu u Italiji do kraja ljetne sezone, a tri sedmice u septembru operacija neće biti prema Vaxyou u Švedskoj. Također, došlo je i do redukcija letova za Malmo i Geteburg u smislu broja sedmičnih polazaka.

“Upravo taj nedostatak osoblja u aviokompanijama ili drugim aerodromima nas direktno ili indirektno ugrožava. To se odražava na nas u broju prevezenih putnika, opsluženih aviona i svega ostalog što podrazumijeva aerodromske usluge”, kaže za Klix.ba vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Nemaju problema s radnom snagom

Tuzlanski aerodrom trenutno nema problema koji se vežu za nedostatak ljudskih ili materijalnih kapaciteta. Shodno tome, kako nam kaže Halilčević, spremni su prihvatiti sav najavljeni, ali i nenajavljeni saobraćaj.

“Ali, u svakom slučaju, mi smo uvijek povezani s još najmanje jednim aerodromom, tako da se njihovi nedostaci odražavaju i na nas. Nezvanično, desi se da mi chekiramo putnike, ali avion iz operativnih razloga ne sleti kod nas te praktično naši putnici trpe posljedice”, dodaje Halilčević.

Aktuelne negativne reperkusije tuzlanski aerodrom će nadomjestiti zvanično uspostavljenom saradnjom s kompanijom Ryanair, koja će svoje operacije iz ove zračne luke početi obavljati od zimskog perioda. Prenstveno, njihovi avioni iz Tuzle će saobraćati od 2. i 4. novembra i to dva puta sedmično prema štokholmskom aerodromu Arland i prema Memmingenu.

Osim ovoga, planirani su i letovi za Beč u toku zimske sezone, što znači da je sa novom destinacijom dopunjena Ryanairova paleta destinacija iz Tuzle. Inače, Beč je kroz prizmu poslovanja Wizz Aira ranije bio okarakteriziran kao nedovoljno opslužena linija, međutim Ryanair je ovu destinaciju u zimskom redu letenja stavio ti puta sedmično po izuzetno niskim cijenama koje počinju sa iznosom od 16 eura.

“S Ryanairom smo ugovor potpisali prije mjesec i po dana. Što se tiče destinacija i punjenja aviona, sav teret nosi aviooperter i s današnjim danom mi imamo planirane tri destinacije u zimskom redu letenja. Očekujemo da će oni nama u skorije vrijeme objaviti još neke destinacije. U ovoj situaciji kada imamo smanjenje od našeg dugogodišnjeg partnera Wizz Aira, dobro će nam doći da putnicima ponudimo alternativnu kompaniju i destinacije”, nastavlja Halilčević.

Od početka godine prevezli 190 hiljada putnika

Općenito i pored navedenih problema, ljetna sezona dovela je do povećanja broja prevezenih putnika s Međunarodnog aerodoma u Tuzli. To je uzrokovano i ukidanjem epidemioloških mjera, posebno od Njemačke u koju se iz Tuzle može letjeti na osam odredišta, od ukupno 16 evropskih destinacija koje se nude s ovog aerodroma.

“S posljednjim danom juna mi imamo ukupno prevezenih 190 hiljada putnika. To je znatno bolji rezultat u odnosu na prethodne dvije godine, ali je i dalje 30 posto lošije u odnosu na 2019. koja je bila rekordna”, dodao je Halilčević.

S druge strane, na Međunarodnom aerodromu u toku je izgradnja atrija koja se odvija sporijim intenzitetom, a problem je, između ostalog, nastao zbog drastičnog povećanja cijena građevinskog materijala.

“Mi imamo ugovor koji je potpisan prije dvije godine, a objekt je trebao biti završen do nadolazeće jeseni. Međutim, ranije su se desili određeni propusti koji su naknadno uočeni od revizije i izvođača te smo dio ugovora morali poništiti i ponovo raspisati tender. Ovih dana su nastavljeni radovi, ali u međuvremenu, dok smo rješavali ranije navedeni problem, došlo je do naglog skoka cijena. Sada nam se obraćaju izvođači i podizvođači radova sa zahtjevom za korekciju cijena, u skladu sa tržišnim. Tu nemamo prostora za pregovaranje jer je ugovor jasan te ukoliko izvođač ne prihvati rad u skladu s ugovorom koji je ranije potpisan, morat ćemo u jednom dijelu ići na poništavanje i raspisivanje novog tendera u dijelu vanjskog uređenja atrija”, pojašnjava nam Halilčević.

Od velikog značaja za tuzlanski aerodrom će biti i izgradnja trećeg gatea. Kako nam je potvrdio Halilčević, sva investiciono-tehnička dokumentacija je pripremljena, a sada se čeka odluka o dodjeli novčanih sredstava koja su planirana za tu namjenu od Vlade Federacije BiH. Nakon toga će se krenuti u raspisivanje tendera, izbor najpovoljnijeg ponuđača te konkretne radove na terenu.

A.K. / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti