A, šta da se radi? Čerkezove mjere i dalje ostaju na snazi

0

Sve epidemiološke mjere koju su u Federaciji BiH na snazi od 21. decembra bit će produžene i narednih 14 dana, odlučio Krizni štab FBiH na sinoćnjem zasjedanju.

Najeksponiraniji pomoćnik ministra u svijetu, federalni pomoćnik u Ministarstvu zdravstva, Goran Čerkez, koji se ne skida sa ekrana, evo skoro već godinu dana, najavio je to i ranije. Dakle, Čerkezove mjere ostaju na snazi. A, šta da se radi…

To znači da je i dalje obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, navodi se u naredbi.