24.10.2024.
HomeNovostiHelez o rusim kampovima za obuku Moldavaca u BiH: Ima toga u...

Helez o rusim kampovima za obuku Moldavaca u BiH: Ima toga u RS-u i povezano je s jednim visokim zvaničnikom iz RS-a

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini smatra uznemirujućim izvještaje o Rusima povezanima s ruskim privatnim vojnim grupama, koji su navodno upravljali kampom u Republici Srpskoj i obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u Moldaviji. Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti Republike Srpske i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak evropskih aspiracija BiH, kao i o njenoj evropskoj orijentaciji koja je neophodna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH, navode iz Ambasade.

„Stara priča iz bosanskohercegovačkog entiteta RS – oni uvijek kažu da nema ništa, a uvijek bude nešto. Vi se sjećate kad sam ja pokrenuo pitanje kampova u manjem bosanskohercegovačkom entiteu i mene su pozvali u tužilaštvo. Mislili su da će me uplašiti. Ja sam predao dokaze, svjedoci koji su meni to govorili – sve je otišlo u Tužilaštvo i sad je na Tužilaštvu. Kad sam to govorio, obrušili su su se na mene i ti neki probosanski mediji – ja znam od koga se finansiraju – i govorili su da ja na govorim istinu, da narušavam suživot, idilu bosanskoherecegovačku, da je ovdje sve uredu. Sad opet sam imao podatke oko ovih stvari koje se dešavaju i zbog tog napada na mene, neopravdanog, nisam želio da izlazim u javnost. Čuo sam se sa direktorom Obavještajne agencije BiH i dogovorili smo se da ne izlazim u javnost, da oni rade na tom predmetu. Ja sve onu što mogu da kažem je da je to tačno, ima toga u RS-u i vezano je za jednog od visokih zvaničnika iz RS-a“, kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP).

„Tačno je. Imali smo ljude koji su dolazili u ime i na račun Ruske Federacije i obučavali su pripadnike moldavskih timova – da tako kažem. Nemam tačne dokaze ili primjere da su to bile neke vrste vojnih obuka, ali neke vrste obuka koje se tiču čak i organizacije nekih protesta ili nekih izlazaka na ulice sigurno jesu. Postaje dokazi koje sam lično vidio da su takve grupe operisale po BiH“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

Iz Republike Srpske demanti – predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik (SNSD) poručuje da su to laži zbog kojih će u subotu u Istočnom Sarajevu organizirati sastanak svih zvaničnika i nadležnih službi u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti