24.10.2024.
HomeNovostiVUČIĆ I VULIN HUŠKAČKIM IZJAVAMA POKRENULI LAVINU: Gradovi u Srbiji oblijepljeni plakatima...

VUČIĆ I VULIN HUŠKAČKIM IZJAVAMA POKRENULI LAVINU: Gradovi u Srbiji oblijepljeni plakatima protiv Tonina Picule

Ultradesničarska srbijanska grupa “Naši” pohvalila se u saopštenju dostavljenom medijima da su u više gradova Srbije zalijepili plakate protiv Tonina Picule, novog izvjestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

Ova grupa koja sebe naziva konzervativnom, navela je da su plakati lijepljeni u Aranđelovcu, Mladenovcu, Lazarevcu i Topoli.

Na plakatu je fotografija Tonina Picule označena simbolima ustaških formacija iz Drugog svjetskog rata, i uz skraćenicu Nezavisne države Hrvatske (NDH), koja se pominje i u napisu na plakatu “izvestilac za NDH”.

Imenovanje socijaldemokrate Tonina Picule, za izvjestioca EP za Srbiju, poznatog po oštrim kritikama zvaničnog Beograda i ruske invazije na Ukrajinu, ali i po učešću u Domovinskom ratu 90-tih, izazvalo je veliku pažnju srpske javnosti.

Reagovali su i visoki državni zvaničnici u negativnom tonu, dok su hrvatski politički predstavnici koji su i dio Vlade Srbije, pozdravili ovaj izbor.

NEGODOVANJE SRPSKIH ZVANIČNIKA

Među prvima je reagovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kazao da neće žuriti sa komentarima i da će raditi sa Piculom, ali da je “jako dobro razumeo poruku Evropskog parlamenta”.

“Obratite pažnju, siguran sam da ovo niste znali. Znate da je Kaja Kallas šefica za bezbednost i spoljne poslove EU. Znate ko je glavni čovek kao izvestilac za tzv. Kosovo. Biće postavljen Estonac na to mesto, isto kao i Kaja Kallas. Estonac je šef kancelarije visoke komisije na Kosovu. A nama dali Hrvata. Baš im hvala. Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima”, kazao je Vučić.

Njegovi podređeni su bili dosta direktniji. Tako je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kazao da izbor Tonina Picule iz Hrvatske za izvjestioca EU za Srbiju predstavlja “jasan znak da od puta Srbije ka EU nema ništa”.

“Postaviti Piculu za izvestioca parlamenta EU za Srbiju i očekivati da bude objektivan je kao da od hrvatske Vlade očekujete da se izvini za zločine počinjene nad Srbima u –Oluji'”, rekao je Vulin.

Navodeći da, ipak, “u svakom zlu ima i nekog dobra”, Vulin je istakao da je izbor Picule za izvjestioca, od čijeg mišljenja zavisi nastavak puta Srbije ka EU, “jasan znak da od tog puta nema ništa i da EU Srbiju želi u svojim redovima kao Hrvatska Srbe u Vladi i Saboru”.

Predsjednica narodne skupštine Srbije sarkastično je komentarisala imenovanje Picule.

“E svaka vam čast. Sve smo razumjeli”, komentirala je predsjednica Ana Brnabić na društvenoj mreži X.

(SB / Agencije)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti