19.10.2024.
HomeNovostiMirnes Ajanović najavio krivičnu prijavu protiv ministrice Nasihe Pozder iz Naše stranke

Mirnes Ajanović najavio krivičnu prijavu protiv ministrice Nasihe Pozder iz Naše stranke

Advokat Mirnes Ajanović uputio je oštro upozorenje ministrici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Nasihi Pozder, zbog protuustavnog i nezakonitog postupanja Ministarstva po Uredbi o proizvodima koji poslije upotrebe postaju posebna kategorija otpada, koja je prestala važiti 2021. godine, a odnosi se na znatno poskupljenje novih i polovnih vozila.
1. ZAHTJEV ZA INSPEKCIJSKI NADZOR TEMELJEN NA NEVAŽEĆOJ UREDBI
Ministarstvo je uputilo zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor nad uvoznicima motornih vozila, za poslovanje od 2022. godine, iako je Uredba, na koju se Ministarstvo poziva, prestala važiti 2021. godine. Nastavak postupanja po nevažećoj Uredbi direktno krši Ustav Federacije BiH i Zakon o Vladi FBiH, prema kojima uredbe sa zakonskom snagom imaju ograničen rok važenja.
2. UPOZORENJE NA PROTUUSTAVNOST MINISTRICI POZDER I NA SASTANKU U MINISTARSTVU
Advokat Mirnes Ajanović je već ranije, na sastanku u Ministarstvu održanom 3. oktobra, upozorio ministricu Pozder na protuustavnost djelovanja, ali nije dobio odgovor. Ajanović ponovno traži zakonito postupanje i upozorava da bi nastavak protuustavnih aktivnosti mogao rezultirati krivičnim prijavama protiv odgovornih lica u Ministarstvu.
3. ŠTETA ZA UVOZNIKE I GRAĐANE ZBOG NAMJERE POSKUPLJENJA VOZILA
“Tretiranje tehnički ispravnih motornih vozila kao otpada, temeljem nevažeće Uredbe, nanosi ogromnu štetu uvoznicima i građanima jer prouzrokuje pravnu nesigurnost i nepravedno povećava troškove, što direktno pogađa krajnje potrošače znatnim poskupljanjem vozila,” ističe advokat Ajanović.
4. KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV DIREKTORA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FBIH
Federalno tužilaštvo je već proslijedilo Tužilaštvu KS krivičnu prijavu advokata Mirnesa Ajanovića protiv direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, zbog nezakonitih rješenja donesenih na osnovu Uredbe, te je Ajanović upozorio da bi ministrica Nasiha Pozder mogla biti sljedeća ukoliko se hitno ne obustavi daljnje postupanje po nevažećoj Uredbi.
5. ROK SEDAM DANA ZA OBUSTAVU PROTUUSTAVNIH AKTIVNOSTI
Advokat Mirnes Ajanović daje rok od sedam dana da Ministarstvo naloži obustavu svih postupanja po nevažećoj Uredbi i donese odluku o usvajanju žalbi uvoznika, kako bi se spriječile daljnje protuustavne i nezakonite radnje i izbjegle pravne posljedice.
6. UPOZORENJE NA PODNOŠENJE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV MINISTRICE I ODGOVORNIH LICA
“Ukoliko se u zadanom roku ne preduzmu potrebne mjere, bit ću prisiljen podnijeti krivičnu prijavu i protiv ministrice i svih odgovornih lica u Ministarstvu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada u službi,” upozorio je advokat Mirnes Ajanović.
15. 10. 2024. Advokatska kancelarija Mirnesa Ajanovića.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti