02.10.2024.
HomeNovostiNihad UK i propasti huk: Sarajevski kanton 11 puta zaduženiji od Tuzlanskog...

Nihad UK i propasti huk: Sarajevski kanton 11 puta zaduženiji od Tuzlanskog kantona!

Sarajevsko kantonalno vijeće Stranke za BiH mjesecima upozorava vladajuće u Kantonu Sarajevo da budžet KS ne može izdržati nastavak stvaranja kreditnih obaveza, ističući da je Kanton Sarajevo nelikvidan i prezadužen.

Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH, Almir Bečarević, pozvao je danas premijera Sarajevskog kantona do podnese ostavku zbog lošeg upravljanja javnim finansijama i olakog zaduživanja.

Bečarević je naveo podatak da je Kanton Sarajevo godinu dana ranije imao budžetski suficit u iznosu od oko 30 miliona KM, dok je u prvih šest mjeseci ove godine registriran budžetski deficit u iznosu od oko 14 miliona KM.

“Navedeni podaci su zvanični podaci Ministarstva finansija KS i pružaju objašnjenje zašto nema novca za jednokratnu pomoć, zašto nema novca za povećanje plaća, zašto nema novca za mlade i zašto neće biti novca za poboljšanje standarda radnika u javnoj upravi. Novca nema, ali ga ima za daljnje zaduživanje kantona kod međunarodnih institucija jer ova vlada te dugove neće otplaćivati. Grozničavo zadužuje sve nas u Kantonu Sarajevo i zaduživat će do konačnog uništenja budžeta KS”, poručili su iz Stranke za BiH.

U dokumentu “Strategija upravljanja dugom Kantona Sarajevo 2023. – 2025.“ može se pronaći podatak da je zaključno s 31. decembrom 2022. godine, dug KS iznosio 483 miliona KM, a tokom posljednjih godinu i po dana dug je skoro uduplan, i trenutno iznosi blizu 900 miliona KM!

Sarajevski kanton je uvjerljivo najzauženiji u Federaciji BiH s dugom koji premašuje 65 posto godišnjeg budžeta.

Nakon Sarajevskog kantona, na drugom mjestu po zaduženosti je Tuzlanski kanton čiji je dug ravno 11 puta manji od javnog duga Sarajevskog kantona. Zvuči nevjerovatno, ali javni dug Kantona Sarajevo veći je čak od javnog duga svih ostalih devet kantona zajedno!

U Republici Srpskoj, najzaduženiji je grad Banja Luka. Po osnovu kredita i emitiranih obveznica, najveći grad u RS-u dužan je oko 100 miliona KM, što je devet puta manje od javnog duga Sarajevskog kantona.

Vjerovatno zbog ogromnog duga, vladajući u Kantonu Sarajevo su ove godine po prvi put “preskočili” objaviti dokument “Strategije upravljanja dugom Kantona Sarajevo” koji se do sada redovno iz godine u godinu objavljivao početkom mjeseca juna što se jasno vidi na stranici Ministarstva finansija KS:

Izvor: https://mf.ks.gov.ba/

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti