01.10.2024.
HomeSvijetEdi Rama planira u Tirani osnovati islamsku državu Bektašijskog reda: Neće biti...

Edi Rama planira u Tirani osnovati islamsku državu Bektašijskog reda: Neće biti zabrane alkohola, niti zabrane ženama da se oblače kako žele…

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će u Tirani stvoriti državu koja će se zvati “Suverena država Bektašijskog reda” i da će planovi za nju biti objavljeni u bliskoj budućnosti.

Rama je odgovarao na pitanja The New York Timesa (NYT), jedne od vodećih medijskih kuća u SAD-u, gdje je izjavio da je cilj nove države promovisanje “tolerantnog razumijevanja islama” na koji je, kako kaže, Albanija ponosna i rekao da “ovo blago, odnosno vjersku toleranciju, moramo čuvati i nikada je ne podcjenjivati”. 

Rama je izjavio da su samo neki od njegovih najbližih saradnika znali za plan te da NATO saveznici poput Sjedinjenih Država nisu bili obaviješteni.

Kazavši da će u bliskoj budućnosti objaviti planove o formiranju države koja će biti stvorena u glavnom gradu Tirani i nazvana “Suverena država Bektašijskog reda”, Rama je izjavio da će stvaranje ove strukture potrajati, prenosi albanski Politiko.

TURSKI MEDIJI OTKRILI DETALJE

Turski medij hurriyet.com piše kako tim pravnih stručnjaka, među kojima su i međunarodni pravnici, priprema nacrt zakona kojim se definira suvereni status nove države.

Nacrt zakona mora odobriti albanski parlament koji je pod kontrolom Ramine vladajuće Socijalističke stranke. Iako je još uvijek nejasno koje će zemlje priznati suverenitet Bektašijske države ako se to provede, Rama kaže da ga nije “briga kakva bi reakcija mogla doći iz Irana”.

Podsjećamo, Albanija je prekinula diplomatske odnose s Iranom uz obrazloženje da Iran stoji iza cyber napada na državne institucije 2022. godine.

Bektašijski derviš Edmond Brahimaj, poznat kao “Baba Mondi”, zauzet će mjesto predsjednika nove države. “Bog ništa ne zabranjuje, zato nam je dao pamet”, rekao je Baba Mondi. Vjerska će tolerancija biti bitna u njegovoj državi. Neće biti zabrane alkohola, ženama će biti dopušteno da se oblače kako žele i neće biti nametnuta pravila o načinu života.

Mala obavještajna agencija bit će stvorena za Bektašijsku državu; ali neće biti ni vojske, ni graničara, ni suda. Zelena boja, koja se povezuje s islamom, bit će preferirana kao boja pasoša. “Mi zaslužujemo državu. Mi smo ti koji govorimo istinu o islamu”, kaže baba Mondi, tvrdeći da su svi muslimani, koji čine polovinu stanovništva Albanije – bektašije.

“DUHOVNA STVAR”

Napominjući da novostvorena država neće imati vojsku, graničare i sudove, Rama je istaknuo da će boja pasoša biti zelena, ali treba razraditi detalje poput toga ko će imati pravo dobiti pasoš.

Rama je rekao da to nije pitanje vlasništva nego duhovno pitanje.

ŠTO JE BEKTAŠIZAM?

Bektašizam je mistično tumačenje islama koje vjeruje u postojanje Allaha, u Časni Kur’an kao pravu knjigu, u hazreti Muhammeda kao posljednjeg poslanika, u hazreti Alija kao prvog u krug “svetaca” i u misiju hadži Bektaša Velija.

Ime je dobio po hadži Bektašu Veliju, koji je bio praktikant učenja Ahmeda Jesevija u Anadoliji.

ŠTO JE POZNATO O VATIKANU?

Vatikan je nezavisna država koja se nalazi u Rimu u Italiji i administrativno je središte kršćanstva gdje stoluje Papa.

Mjesto je ograđeno visokim zidovima i nadzirano kamerama. Vatikan je najmanja nezavisna država i po površini i po broju stanovnika, piše albanski Politiko.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti