18.10.2024.
HomeSvijetJužnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa se plaši da uhapsi Putina

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa se plaši da uhapsi Putina

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa zatražio je dopuštenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da ne uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina ukoliko dođe na tlo njegove zemlje.

Hapšenje Vladimira Putina značilo bi objavu rata Rusiji, ocijenio je Ramaphosa, dok traje nacionalna rasprava o dočeku ruskog predsjednika na sastanku na vrhu BRICS-a koji se održava u toj zemlji.

Putin je pozvan na samit te grupe pet zemalja s brzorastućim ekonomijama (Južnoafrička Republika, Brazil, Kina, Indija i Rusija) koji se od 22. do 24. augusta treba održati u Johannesburgu.

No Međunarodni krivični sud (ICC) je za ruskim predsjednikom izdao nalog za hapšenje zbog “deportacije” ukrajinske djece nakon invazije na Ukrajinu, što Moskva odlučno odbija, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

(Reuters)

JAR bi kao član ICC-a u načelu morao uhapsiti Putina ako stupi na njegovu teritoriju.

To je ozbiljna diplomatska dilema za Pretoriju, koja nije osudila Moskvu od početka rata u Ukrajini.

No slučaj se pretvorio u pravno pitanje otkako glavna južnoafrička opoziciona stranka Demokratski savez (DA) pokušava pravnim putem prisiliti vladu da osigura Putinovo hapšenje i izručenje ICC-u ako uđe u zemlju.

“Rusija je jasno rekla da bi hapšenje njenog predsjednika bilo isto što i objava rata. Ne bi bilo u skladu s našim Ustavom da riskiramo uvodeći zemlju u rat s Rusijom”, napisao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti