30.04.2024.
HomeSvijetPredsjednica Evropske komisije: U slučaju invazije na Ukrajinu, Rusiju ćemo odsjeći od...

Predsjednica Evropske komisije: U slučaju invazije na Ukrajinu, Rusiju ćemo odsjeći od finansijskih tržišta

Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) otkrila je u nedjelju pojedinosti o sankcijama s kojima bi se Rusija suočila ukoliko bi napala Ukrajinu.

Rekla je da bi u slučaju invazije, Rusija bila odsječena od međunarodnih finansijskih tržišta.

Sankcije ako dođe do invazije

– Rusija bi u načelu bila odsječena od međunarodnih financijskih tržišta – rekla je fon der Lejen za javnu televiziju “ARD”, te dodala:

– Sankcije bi bile uvedene na “svu robu koju proizvodimo a koju Rusija hitno treba da bi modernizirala i diverzificirala svoje gospodarstvo, gdje smo globalno dominantni i za koju nemaju zamjenu.

Ona je rekla da bi sankcije bile uvedene ako dođe do invazije Rusije na Ukrajinu, čime je odbacila pozive predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog (Zelensky) na uvođenje hitnih sankcija protiv Moskve.

Rusija se treba modernizirati

– Uvođenje sankcija imalo bi goleme posljedice i Rusiji moramo dati priliku da se vrati diplomaciji i pregovaračkom stolu. Prozor je još uvijek otvoren – izjavila je fon der Lejen, te istakla kako je slabost Rusije u njenom oslanjanju na izvoz fosilnih goriva, te da to čini dvije trećine ruskog izvoza, te da polovica proračuna dolazi od njih.

– Rusija se treba modernizirati a ako bi se uvele daljnje sankcije to više ne bi bilo moguće – smatra predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti