Jetra je veoma bitan organ u našem tijelu. Ona obavlja različite bitne zadatke, od proizvodnje proteina, kolesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljikohidrata. Također razgrađuje toksine poput alkohola, lijekova i prirodnih nusprodukata metabolizma. Stoga, održavanje jetre u dobroj formi važno je za održavanje zdravlja, a to možeš napraviti uz pomoć sljedećih namirnica:
Kafa
Kafa je jedno od najboljih pića koje možeš piti kada je u pitanju zdravlje jetre. Studije su pokazale da ispijanje kave štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema s ovim organom. Na primjer, studije su u više navrata pokazale da konzumiranje kafe smanjuje rizik od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi koji već imaju kroničnu bolest jetre. Ispijanje kafe također može smanjiti rizik od razvoja uobičajene vrste raka jetre, a ima pozitivne učinke na bolesti jetre i razne upale. Kafa također smanjuje upale i povećava razinu antioksidanta glutationa. Antioksidanti neutraliziraju štetne slobodne radikale, koji se prirodno stvaraju u tijelu i mogu prouzročiti oštećenje stanica. Iako kafa ima brojne zdravstvene koristi, jetra je organ koji će ti na njoj osobito zahvaliti, prenosi Healthline.
Čaj
Čaj se smatra uvelike korisnim za zdravlje, ali dokazi su pokazali da upravo on može imati posebne koristi kada je u pitanju jetra. Jedno veliko japansko istraživanje otkrilo je kako je ispijanje 5 do 10 šalica zelenog čaja dnevno povezano s poboljšanim krvnim markerima zdravlja jetre. Nadalje, drugim je pregledom utvrđeno da kod ljudi koji su pili zeleni čaj postoje manje šanse da će razviti rak jetre. Najniži rizik opažen je kod ljudi koji su pili četiri ili više šalice dnevno.
Grejp
Grejp sadrži antioksidanse koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidansa koja se nalaze u grejpu su naringenin i naringin, a nekoliko studija na životinjama otkrilo je da oba pomažu u zaštiti jetre. Poznato je da se zaštitni učinci grejpa odvijaju na dva načina – smanjenjem upale i zaštitom stanica. Istraživanja su također pokazala da ti antioksidanti mogu smanjiti razvoj jetrene fibroze, štetnog stanja u kojem se u jetri nakuplja prekomjerno vezivno tkivo. Iako do sada učinci grejpa ili soka od grejpa nisu dovoljno proučavani. Uz to, gotovo sve studije koje su proučavale antioksidante u grejpu provedene su na životinjama. No, trenutni dokazi ukazuju na to da je grejp dobar način za očuvanje zdrave jetre boreći se protiv oštećenja i upala.
Borovnice i brusnice
Borovnice i brusnice sadrže antocijane, antioksidante koji bobicama daju karakteristične boje. Također su povezane s mnogim zdravstvenim koristima. Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da cijele i svježe brusnice i borovnice, kao i njihovi ekstrakti ili sokovi mogu pomoći u očuvanju zdrave jetre. Stoga, neka ove bobice postanu redoviti dio tvoje prehrane kako bi se jetra opskrbila potrebnim antioksidansima i kako bi ostala zdrava, prenosi Healthline.
Grožđe
Grožđe, posebno crveno i ljubičasto, sadrži niz korisnih biljnih spojeva. Najpoznatiji je resveratrol, koji ima brojne zdravstvene koristi. Mnoge studije na životinjama pokazale su da grožđe i sok od grožđa mogu imati razne koristi za jetru, neke od njih uključuju smanjenje upale, sprečavanje oštećenja i povećanje razine antioksidanata.
Sok od cikle
Sok od cikle izvor je nitrata i antioksidanata zvanih betalaini, koji mogu imati razne koristi za zdravlje srca te mogu smanjiti oksidativna oštećenja i upale. Razumno je pretpostaviti da bi i konzumacija kuhane ili ukiseljene cikle imalo slične zdravstvene učinke. Međutim, većina studija navodi samo njen sok koji možeš kupiti ili napraviti sama kod kuće.
Povrće poput prokulice, brokule, cvjetače i kelja poznato je po visokom udjelu vlakana i karakterističnom ukusu. Studije na životinjama pokazale su da njihova konzumacija štiti jetru od oštećenja, dok je kod ljudi isto bilo zabilježeno pogotovo kada je riječ bila o konzumaciji kuhanih prokulica. Nedavna studija na muškarcima s masnom jetrom otkrila je da ekstrakt brokule, koji sadrži mnogo korisnih biljnih spojeva, poboljšava razinu enzima u jetri i smanjuje oksidativni stres.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže mnogo masti, hranjivih sastojaka – uključujući antioksidans i vitamin E te druge korisne biljne spojeve. Ovaj je sastav odgovoran za nekoliko zdravstvenih koristi, posebno za zdravlje srca, ali potencijalno i za jetru. Jedno šestomjesečno promatračko istraživanje kod 106 osoba s masnom jetrom za koje je utvrđeno da jedu orašaste plodove navelo je poboljšanu razinu jetrenih enzima. Iako je potrebno još kvalitetnih studija, preliminarni podaci ukazuju na to da su orašasti plodovi važna skupina hrane za zdravlje jetre.
Masna riba
Masna riba sadrži omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje smanjuju upalu i povezane su s manjim rizikom od srčanih bolesti. Masti koje se nalaze u masnoj ribi korisne su i za jetru. Zapravo, studije su pokazale da pomažu u sprečavanju nakupljanja masnoća, održavanju razine enzima u normalnom stanju, bore se protiv upala i doprinose poboljšanju inzulinske rezistencije.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje smatra se zdravom masnoćom zbog brojnih zdravstvenih koristi, uključujući pozitivne učinke na zdravlje srca i metabolizma. Međutim, ima i pozitivne učinke na jetru. Jedno malo istraživanje provedeno nad 11 osoba s nealkoholnom masnom jetrom otkrilo je da konzumiranje jedne žličice (6,5 ml) maslinovog ulja dnevno poboljšava razinu jetrenih enzima i masti. Sudionici su također imali manje nakupljanja masti i bolji protok krvi u jetri.
/miss7zdrava.24sata.hr