Pileća džigerica se smatra bogatim izvorom vitamina i minerala. Ona je izuzetno bogata proteinima, gvožđem, vitaminima iz grupe B i dobrim holesterolom.
Najčešće se preporučuje da se uključi u ishranu u slučajevima anemije, kao i u vreme epidemije gripa.
Pileća džigerica je posebno korisna za trudnice. Takođe se preporučuje da se konzumira nakon porođaja i tokom dojenja bebe.
U tom periodu tijelo žene radi sa duplim intenzitetom i treba mu vitaminska podrška. Dvije porcije pileće džigerice nedeljno su dovoljne da se tijelu dostave dovoljne količine gvožđa i drugih elemenata.
100 g pileće džigerice sadrži
Vitamini:
Vitamin A, 1330%
Vitamin B1, 33%
Vitamin B2, 116%
Vitamin B4, 39%
Vitamin B6, 45%
Vitamin B9, 60%
Vitamin B12, 550%
Vitamin C 27,5%
Vitamin B3, 67%
Minerali:
Kalijum, 11,6%
Magnezijum, 6%
Natrijum, 7%
Sumpor, 20,4%
Fosfor, 33,5%
Gvožđe, 97,2%
Kobalt, 150%
Mangan, 15,9%
Bakar, 38,6%
Molibden, 82,9%
Selen, 99,3%
Hrom, 18%
Cink, 55%
Pileća džigerica je veoma korisna i dobra namirnica, dostupna svima, ali na žalost još uvek nije dovoljno cijenjena.
Probajte da pojedete pileću džigericu bar jednom mjesečno i vjerujte da će to biti dovoljno da svom organizmu osigurate dovoljno hranljivih sastojaka.
stvar ukusa