19.05.2024.
HomeNovostiBiH nije bila u zlatnom dobu, korona je samo produbila krizu

BiH nije bila u zlatnom dobu, korona je samo produbila krizu

Vlasti u BiH koriste krizu izazvanu koronavirusom da bi sa sebe skinule bilo kakvu odgovornost za trenutno ekonomsko stanje u zemlji. Stoga se može reći da im je ova kriza koristila bar onoliko koliko im je otežala poziciju.

Prema svim statističkim pokazateljima, ekonomija u BiH bila je u silaznoj putanji pred pojavu koronavirusa. U prošloj godini zabilježen je pad izvoza iz BiH za 3,4 posto, kao i pad industrijske proizvodnje za 5,5 posto.

Strane investicije lani su bile oko 700 miliona KM, što znači da se kreću u istom iznosu već godinama i to je znatno manje u odnosu na susjedne zemlje.

Lani je, doduše, zabilježen rast zaposlenosti kao i rast bruto-društvenog proizvoda i prosječne plate. Ove pokazatelje vlasti uzimaju kao dokaze da je naša ekonomija tobože bila u zlatnom dobu koje je prekinuto pojavom virusa.

Veća potrošnja i jeftini krediti

No, rast BDP-a uglavnom je bio zasnovan na većoj domaćoj potrošnji a ne nekom posebnom ekonomskom razvoju.

Do tog rasta potrošnje došlo je jednostavno jer su se ljudi osjećali malo slobodnije, trošili su više nego što su imali, krediti su postali jeftiniji (bankarske kamate rekordno niske, oko 3 posto) i lakše dostupni nego ikada, a uvoz je narastao na rekordne iznose.

Radna mjesta koja su se otvarala uglavnom su bila vezana za slabo plaćene poslove u tekstilnoj i metalskoj industriji, a rast prosječne plate posljedica je činjenice da je došlo do manjka radnika u pojedinim oblastima, pa je samim tim blago porasla cijena rada.

Sve to dešavalo se u skladu sa unutrašnjim zakonima tržišta, praktično bez ikakve intervencije države.

Korona samo produbila krizu

Ekonomija u BiH, dakle, nije bila u zlatnom dobu prije pojave virusa, već je samo bilježila pozitivne trendove u pojedinim parametrima koji su bili izazvani tržišnim razlozima, te negativne trendove kada gledamo druge parametre (izvoz, industrijska proizvodnja), koji su imali iste uzroke.

Važno je naglasiti da je BiH sve do pojave korone bila na evropskom začelju po veličini i razvijenosti ekonomije, zaposlenosti, životnom standardu…

Koronavirus, dakle, nije razlog trenutne krize koja traje od kraja rata naovamo. Korona je samo produbila tu krizu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti