18.04.2024.
HomeNovostiZašto se u Tuzli živi kraće: Zagađenost zraka Tuzlacima skraćuje život za...

Zašto se u Tuzli živi kraće: Zagađenost zraka Tuzlacima skraćuje život za dvije godine

Životni vijek građana Tuzle i Lukavca bio bi duži za više od dvije godine kada oni ne bi bili dugotrajno izloženi intenzivnoj zagađenosti vazduha PM 2,5 česticama iz industrijskih ložišta. Ovo je pokazala studija objavljena u prestižnom časopisu Atmosphere, a koju je pripremila evropska neprofitna organizacija Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) i Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Prema ovoj studiji, izloženost visokim koncentracijama PM 2,5 čestica u zraku, kakve su u Tuzli i Lukavcu, uzrokuje 16 posto u Tuzli i 23 posto u Lukavcu smrtnosti od svih uzroka među odraslima.

Nedostaje hrabrosti

U pripremi studije učestvovao je i Denis Žiško, projekt-menadžer u tuzlanskom Centru za ekologiju. Ono što je studija pokazuje je alarmantno, ali stvarna slika je, po njegovim riječima, i daleko gora.
– Studija je urađena na osnovu zvaničnih podataka, međutim, činjenica je da ti podaci nisu tačni, odnosno potpuni, jer situacija je puno gora nego što je prikazano u toj studiji. U tu studiju nisu uračunati doprinos zagađenosti od kućnih ložišta, automobila i slično, nego samo iz industrije, tako da je stanje daleko ozbiljnije i opasnije za građane, kazao nam je Žiško.

Iz godine u godinu Sarajevo, Tuzla, Zenica, Lukavac i Živinice se smjenjuju na listama vodećih najzagađenijih gradova u svijetu

Zagađenost zraka je problem koji je jako izražen širom Bosne i Hercegovine. Iz godine u godinu Sarajevo, Tuzla, Zenica, Lukavac i Živinice se smjenjuju na listama vodećih najzagađenijih gradova u svijetu. Tako su Zenica i Sarajevo početkom ove godine po jednom ponijeli titule najzagađenijih gradova u svijetu, a sve zahvaljujući nekontrolisanom zagađenju iz industrije, individualnih ložišta i automobila.

O ovome govori i studija, gdje jasno stoji da su značajni zdravstveni dobici i očekivani životni vijek mogući ako su postignuti zakonski ili zdravstveni scenariji u zagađenim gradovima. Prateći ovu uputu, smatra Žiško, vrijeme je da se politika, odnosno političke stranke, ukoliko rade u najboljem interesu građana, okrenu regulisanju ovih problema.
– Nažalost, naši političari nemaju političke hrabrosti da se uhvate ukoštac s ovim, jer rješavanje problema zagađenja podrazumijeva nepopularne mjere, restrikcije i ulaganja novca, a svako ulaganje novca znači i manju dobit za stranke koje upravljaju javnim preduzećima koja zagađuju. Svodi se na to da je za naše partije daleko isplativije nastaviti sa zagađenjem okoliša i trovanjem naroda nego malo zagrabiti dobiti iz javnih preduzeća i uložiti u mjere smanjenja zagađenja, dodao je Žiško.

Poboljšanje zdravlja

Koliko BiH prednjači u zagađenosti zraka, govore i podaci Svjetske zdravstvene organizacije, koja procjenjuje stopu smrtnosti uslijed zagađenosti ambijentalnog zraka u evropskoj regiji na 48 na 100 hiljada stanovnika. U Bosni i Hercegovini je stopa smrtnosti usljed zagađenosti zraka, prema podacima iz 1991. godine, iznosila 23 na 100 hiljada stanovnika, dok se u 2017. ta stopa povećala na 58,37, što predstavlja značajan porast.
– Pregledom dokaza o zdravstvenim aspektima zagađenja zraka od SZO zaključuje se da će svako smanjenje koncentracije PM2,5 rezultirati poboljšanjem javnog zdravlja. Vidjeli bismo povećanje životnog vijeka od 2,1 godine u Tuzli i 2,4 godine u Lukavcu ako bi se zagađenje PM 2,5 česticama smanjilo na smjernice SZO od 10 μg po metru kubnom, stoji u studiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti