Hren se najčešće koristi kao začin hrani – odličan je u umacima, salatama i zimnici ili kao jednostavan, svježe nariban prilog uz kuhano ili pečeno meso i kobasice.
Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.
Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.
Pripravci protiv kašlja
U svježe naribani hren dodajte malo jabučnog ili vinskog octa i malo meda, te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu žličicu.
Potrebni sastojci: 1 žlica svježe naribanog hrena, 1 žlica nasjeckanog luka, 5 žlica vode, 5 čajnih žličica meda. Priprema: Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu žličicu.
Oblog za reumu i artritis
Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje, jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.
Hrenov ocat protiv akni
100 g naribanog hrena stavite u staklenku i prelijte s 1 litrom voćnog octa. Ostavite da se namače 10 dana, a potom procijedite tekućinu. Ovaj ocat koristi se razblažen s vodom za uklanjanje prištića i akni. Otopinu možete nanijeti na akne kozmetičkom blazinicom, a nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.
Unatoč ljekovitosti hren treba oprezno koristiti jer u prevelikim količinama može izazvati proljev, znojenje, krvarenje u bubrezima. Ne smije dugo biti u dodiru s golom kožom jer može izazvati plikove i opekline. Hren se ne preporučuje djeci, osobama koje imaju čir na želucu ili poremećaj rada štitnjače.