20.04.2024.
HomeNovostiMladi izliječeni od korone često nemaju antitijela

Mladi izliječeni od korone često nemaju antitijela

 

Većina izliječenih od virusa korona u starosti između 15 i 40 godina, nemaju antitijela nakon što ozdrave, pokazala je studija koju su austrijske vlasti izradile na primjeru mjesta Rajhenau an der Raks.

“To je iznenađujući rezultat, ali se poklapa sa činjenicom da je kod tih starosnih grupa oboljenje blago”, objasnila je direktor pokrajinskog saniteta Donje Austrije Irmgard Lehner.

U okviru studije sprovedene u junu, cjelokupnom stanovništvu Rajhenaua ponuđena je mogućnost testiranja na antitijela.

U toj opštni je na proljeće oboljela 61 osoba, a do 260 je bilo u karantinu.

U studiji su učestvovale 1.824 osobe, a među njima i oni koji su pozitivno testirani na proljeće.

“Svi putem PCR testa pozitivno testirani sa antitijelima su imali kašalj, kao i gubitak čula ukusa i mirisa, osjećali su umor i imali temperaturu kao dalje simptome”, rekla je pokrajinski sekretar za zdravstvo Ulrike Koenigsberger-Ludvig.

Oni koji nisu stvorili antitijela samo su, kako se navodi, ukazivali da su osjećali prehladu, bez glavnih simptoma virusa korona.

Gradonačelnik Rajhenaua Hanes Deler je kazao da ova studija pokazuje da niko nije siguran, jer se ne zna koga će teže oboljeti, pa je potrebna veća samoodgovornost građana.

Lehnerova i Kenigsberger-Ludvigova istakle su da rezultati studije pokazuju da je bila ispravna strategija Donje Austrije u borbi protiv virusa korona.

“Nismo tada čitavo mjesto stavili pod karantin, već išli na trasiranje kontakata, što činimo i danas”, rekla je Lehnerova.

 

 

 

tanjug

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti