18.10.2024.
HomeNovostiEvo kakva je raspodjela vlasti u Tuzlanskom kantonu nakon lokalnih izbora

Evo kakva je raspodjela vlasti u Tuzlanskom kantonu nakon lokalnih izbora

Uprkos spinovima kako će Tuzla nakon lokalnih izbora biti zelena, to se nije dogodilo. Ali je zato Tuzlanski kanton većinski pozelenio. U šest od devet općina i gradova, načelnici su iz SDA. Zanimljivo je da je, nakon gotovo 12 godina, SDA uzela mjesto gradonačelnika u Gradačcu. Narod i pravda potvrdili su svog kandidata u Srebreniku, kao i Socijaldemokrati u Lukavcu. U Banovićima je načelničko mjesto ponovo osvojio Pokret demokratske akcije, a u Čeliću načelnik je iz Stranke za BiH. Tuzla je ponovo potvrdila da je bastion SDP-a, jer je 76 posto građana dalo podršku Zijadu Lugaviću. 

Nakon lokalnih izbora u Tuzli je sasvim jasno da je ljevica preuzela i izvršnu i zakonodavnu vlast, čime se opet potvrdilo da Tuzla ostaje dosljedna sebi i očuvanju građanskog duha grada.

“Promjena u ljudima se nije dogodila. Tuzla je jedan lijep urban grad, neusporedivo ljepši koji je bila ulaskom u ratu. Promjene koje su se ovdje dogodile, u onom smislu da mi imamo Tuzlu kao jedini grad koji je zapravo u boljem stanju nego prije rata”, smatra književnik Semezdin Medmedinović.

“Uvijek je bilo udara na Tuzlu. I 1998. godine je jedna stranka uložila veliki novac da bi preuzela vlast. Međutim, ima prkos, ima inat, ima dostojanstvo, ima ljudski obraz kod Tuzlaka koji to nikada neće dozvoliti. I ovi rezultati izbora su pokazali da taj neki ljudski i građanski odnos u ovom gradu živi”, ističe Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Socijaldemokratska partija u Tuzli je na vlasti – oduvijek. To je najčvršća utvrda SDP-a, a to su pokazali i zadnji lokalni izbori jer je ovdje SDP i dalje dominantan. Tako će SDP, uz još dvije stranke, Tuzlansku alternativu i Našu stranku, moći imati većinu u Gradskom vijeću. Iako je zbog svoje multinacionalne opredjeljenosti uvijek ispaštala, Tuzla se nikada nije predala.

“U ovakvoj situaciji, gdje u Bosni i Hercegovini imate tri nacionalne stranke koje vode neke procese, Tuzla je uvijek bila zakinuta. Vrijeme je da se vrati ta naklonost Tuzlaka, u smislu da s većih nivoa dobijemo ono što mi zaslužujemo. Autoputeve, veća ulaganja”, kaže vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Omer Berbić (Naša stranka). 

Iako se uvijek voli hvaliti da zastupa interese građana, u budućnosti će to stranke takozvane lijeve provinijencije to morati pokazati i na djelu, prije svega SDP, smatraju naši sugovornici, koji i te kako dobro poznaju kako funcionira politika u ovom gradu. Stranačka zapošljavanja nisu duh socijaldemokracije.

“Kada je u pitanju podjela imovine, podjela vlasti, podjela novca, sve stranke su kod nas iste. Nema nikakve razlike u tom smislu između SDA, HDZ-a, SNSD-a, SDP-a, sve je isto. Ko ne vjeruje, neka samo uzme i pogleda i analizira ko je gdje i kako je tu došao”, napominje novinar Marko Divković. 

“Ljevica mora prije svega da zastupa interese građanstva u smislu njihove klasne pripadnosti, a to prije svega mislim na radničku klasu. Nismo mi drugačiji zbog toga što je Tuzla nešto posebno u smislu mentaliteta. Mi smo to zato što Tuzlu čini radnička klasa i tu dosta barem nominalno lijeva partija treba da se sjeti”, smatra dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla Vedad Pašić.

Ovi lokalni izbori su pokazali koliko je građanima ovog grada stalo da zadrže duh multikulturalnosti i onog rudarskog, vrijednog i sindikalnog radništva. Valjda će budući gradski oci o tome i te kako više voditi računa, kako i dalje ne bi bili izloženi provokacijama SDA da će baš oni Tuzlu učiniti slobodnim gradom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti