08.09.2024.
HomeNovostiPorazni podaci o stanju trgovine ljudima u našoj zemlji

Porazni podaci o stanju trgovine ljudima u našoj zemlji

Porazni su podaci o stanju trgovine ljudima u našoj zemlji. Tokom 2021. godine najveći broj žrtava su bila djeca. Žrtve su najčešće podvrgnute prisilnom radu, odnosno prosjačenju ili služenju u domaćinstvu, praksi prisilnih i ugovorenih brakova, seksualnom iskorištavanju, te počinjenju krivičnih djela poput džeparenja i krađa. Najčešće su žrtve vrbovane putem online platformi.

Osnovni cilj trgovaca ljudima je ostvarivanje zarade kroz eksploataciju osoba, bilo da se radi o prinudnom radu, prosjačenju, brakovima ili nekom drugom obliku. Ovi vidovi trgovine ljudima teško se identifikuju zbog neprepoznavanja elemenata krivičnog djela, ali i činjenice da žrtve često nisu svjesne da su u lancu trgovine ljudima.

AMELA EFENDIĆ, voditeljica Ureda MFS-EMMAUS Sarajevo

U posljednje tri godine, od 2020. pa do evo dana kada o tome govorimo, MFS-EMMAUS je u svom skloništu zbrinuo 94 žrtve trgovine ljudima, od čega 86ero djece.Sada možete zamisliti, znači preko 92 % su djeca što ukazuje na to koji su nama problemi u BiH.

SAŠA PETROVIĆ, stručnjak za cyber-kriminal

Imali smo slučajeva raznih, ne smijem pojedinosti ali otprilike su to žrtve trgovine ljudima u online okruženju. Većinom se to svodi na vrbovanje djece prije svega, maloljetnika kroz snapchat primjera, i onda odlazak te djece na sastanak sa trgovcima ljudima, iskorištavanje, tako dalje i vrbovanje njih za sexualnu eksploataciju.

Trgovina ljudima je krivično djelo. Neki od mogućih načina da se žrtva oslobodi iz “lanca” trgovine ljudima su organizovana policijska saradnja i uz pomoć treće osobe. Pravna podrška kažu naši sagovornici je neizostavna u ovoj borbi jer je važno steći povjerenje žrtve.

HAJRIJA HADŽIOMEROVIĆ MUFTIĆ, penzionisana tužiteljica

Žrtva je negdje tu barem po konceptu našeg zkp-a na margini, ponekad prepuštena sama sebi i vrlo je teško da ostvari svoja prava bez pomoći nekoga ko je uz nju.

AIDA ĆOSIĆ, koordinatorica Odjela za besplatnu pravnu i psihološku pomoć

Ta pravna pomoć se ogleda i u tome da za njih sačinjavamo prijedloge za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva, a na osnovu dokumetacije koja postoji u spisu.

A sve osobe u riziku i žrtve trgovine ljudima savjete i pomoć mogu dobiti pozivom na besplatnu liniju za podršku – 080 022 323.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti