08.09.2024.
HomeSvijetDetalji o narko-klanu na čijem čelu je bio bh. zatvorenik: Droga bila...

Detalji o narko-klanu na čijem čelu je bio bh. zatvorenik: Droga bila vrijedna 5,2 miliona eura

Dan nakon vanredne pres konferencije policijskih snaga Koruške i Štajerske o razbijanju balkanskog narko-klana, isplivali su i neki novi detalji o samo djelovanju ove kriminalne organizacije.

Naime, kako prenose austrijski mediji, sve je počelo razotkrivanjem jednog izbacivača u diskoteci u Klagenfurtu, marta, 2023. godine. On je bio „sitna riba“, koja ih je dovela do samog vrha ove kriminalne organizacije. Ovaj narko-klan sastojao se od 23 člana, uglavnom svi su sa Balkana.

Drogu su prenosili preko čitavog Balkana u Sloveniju, a zatim i u Korušku i Štajersku pa sve do klijenata u Beču. Tokom istrage otkrivena su najmanje 93 kiljenta.

Drogu koju su preprodali bila je vrijedna 5,2 miliona evra.

Katrin Horn, koja se nalazi na čelu Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala u SPK Klagenfurt kaže da je jedan od najvećih udaraca klanu zadat prošlog ljeta kada je policija upala u jedan hotel i spriječila preprodaju 1,5 kilograma kokaina. Tada je krenula opsežna istraga protiv ostatka klana.

Ova istraga na kraju ih je dovela i do glavnih „bosova“ klana: 35-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine i 31-godišnjeg Austrijanca, hrvatskih korijena, koji trenutno služe zatvorsku kaznu u Grac-Karlau. Inače, oni su putem kriptovanih telefona, koji su im uneseni u zatvor, komunicirali sa članovima klana i rukovodili preprodajom. Zanimljivo je da je cijela akcija austrijske policije nazvana „Samo jako“, što je bio pseudonim jednog od vođa klana na tajnoj aplikaciji.

Iz policije su saopštili da je u jednom momentu došlo i do vatrenog okršaja sa pripadicima klana, ali da se sve dobro završilo po policijske službenike.

Iz policije su na kraju naglasili da akciju ne bi mogli uspješno privesti kraju da nije bilo prekogranične saradnje sa policijskim snagama susjednih zemalja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti