18.05.2024.
HomeNovostiZašto BiH gubi arbitražne sporove vrijedne milijarde maraka

Zašto BiH gubi arbitražne sporove vrijedne milijarde maraka

Prema procjenama, Bosna i Hercegovina se u ovom trenutku suočava sa milijardu konvertibilnih maraka troškova za izgubljene privredne sporove pred međunarodnim arbitražnim sudovima. Niko za nastale štete do sada nije odgovarao, niti ima naznaka da će se tako nešto desiti u skorijoj budućnosti.

Republika Srpska u ovoj godini definitivno je izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 miliona maraka. Tu, međutim, nije kraj problemima. Na pomolu je još jedan arbitražni spor, ovog puta sa Hrvatskom, vrijedan oko 200 miliona KM, koliko u vidu odštete od Rudnika i termoelektrane “Gacko” traži “Hrvatska elektroprivreda”. Najvjerovatnije će arbitraža uslijediti i za Blok 7 TE Tuzla. Tužbu protiv Bosne i Hercegovine najavljuje Mittal zbog lukavačkog GIKIL-a.

ADMIR ČAVALIĆ, Odbor za ekonomska pitanja u Parlamentu FBiH

„Riječ je kada govorimo o eventualnim finansijskim gubicima po našu zemlju o iznosima od par milijardi KM. Dakle to su zahtjevi. Nužno ne moraju se isti realizirati u praksi. U zavisnosti od toga da li ćemo dobiti ili izgubiti arbitražni postupak“.

Bosna i Hercegovina, osim što je izgubila sve međunarodne privredne sporove, koji znatno koštaju, na kraju plaća i milionske kamate.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, predsjednik Vlade Republike Srpske

„Ukoliko uđemo bez argumenata u arbitražne sporove onda na već presuđen iznos samo će nam se zaračunati kamate za sav taj period koji mi sad na neki način budemo to odugovlačili”

Uprkos svemu, stiče se utisak da se olako ulazi u unaprijed izgubljene arbitražne sporove, kao da se sporovi ne žele riješiti dogovorom i uz znatno manje troškove.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti