19.06.2024.
HomeNovostiSkandal potresa BH diplomatiju: Turski državljanin, inače počasni konzul BiH u Panami,...

Skandal potresa BH diplomatiju: Turski državljanin, inače počasni konzul BiH u Panami, dovodi se u vezu sa poznatim narko-kartelom “Tito i Dino”

Diplomatiju BiH potresa veliki skandal, budući da se turski državljanin Fatih Kol, inače počasni konzul BiH u Panami, dovodi u vezu sa poznatim narko-kartelom “Tito i Dino”.

Jedan od onih čije se ime pojavljuje u akciji “Black Tie 2” te koji se vodi kao osumnjičeni u cijelom slučaju je i Fatih Kol, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Panami.

On je tu postavljen na prijedlog članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima.

Poznat je javnosti i kao bivši fudbaler, trener, vlasnik fudbalskog kluba i biznismen, ali i po brojnim investicijama u Panami u sektorima poput nenamjenske industrije, mermera, autoindustrije…

U decembru prošle godine je predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname Diomedesu Carlesu.

“Imajući u vidu ekonomske krize koje guše evropsku ekonomiju i koje se pojavljuju na regionalnom nivou, planirano je da se povežu investitori iz ove dvije zemlje da bi se obavljala djelatnost u novim trgovinskim zonama. Pored toga, planira se organizacija koja će pružati mogućnost za obostrano investiranje, kao i jačanje odnosa na polju privrede, investicija, turizma, kulture i sporta”, poručeno je tada iz njegove službe za odnose s javnošću.

Traži se odgovornost Cvijanović i Košarca

Nakon ovih informacija, oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji kaže kako su navodi da je “član poznatog narko kartela, turski državljanin Fatih Kol, koji je optužen za pranje novca stečenog preprodajom kokaina, zapravo počasni konzul BiH u Panami, imenovan na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a na lobiranje ministra Staše Košarca, oboje kadrova SNSD, predstavlja još jedan nezamisliv skandal u režiji ove vlasti”

Postavlja pitanje otkud povezanost nosioca najviših funkcija u zemlji sa osobom takve biografije.

“Na ovo saznanje nadležne institucije trebaju odmah reagovati, jer javnost traži odgovore. Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavijesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, na čiji prijedlog je počasni konzul, perač novca, imenovan. A ukoliko se i djelić svih ovih navoda ispostavi istinitim, vrijeme je da skandal ministar Košarac, koji je odavno izgubio svaki moralni kredibilitet da obavlja bilo kakvu poziciju, bude razriješen ili podnese ostavku”, zaključio je Borenović.

Hapšenja zbog pranja novca, zloupotrebe položaja…

Podsjetimo da je hapšenje u okviru ove akcije izvedeno u aprilu, a osumnjičeni se terete za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi.

Od 23 osobe, koje su uhapšene u akciji “Black Tie 2”, njih troje je ostalo u pritvoru, odnosno sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera, a za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.

Odlukama Suda BiH je utvrđeno da za ukupno 15 osoba postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela, a da za preostalih osam nema.

Iz Tužilaštva BiH je za “Nezavisne novine” potvrđeno da Kol ima status osumnjičenog.

“Navedena osoba ima status osumnjičenog i spominje se u dokumentima i podnescima Tužilaštva BiH i Suda BiH. S obzirom na zaštitu interesa istrage, više detalja ili informacija ne možemo davati”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva BiH.

Prethodno je portal Istraga objavio da je “član narko-kartela ‘Tito i Dino’ imenovan prošle godine za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami”.

U pitanju je, dodaje spomenuti portal, Kol, kojeg je Predsjedništvo BiH, u oktobru prošle godine jednoglasno imenovalo za počasnog bh. konzula u državi poznatoj po međunarodnom pranju novca. Kol je, dodaje se u tekstu, “imenovan na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a za njegovo imenovanje najviše je lobirao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac”.

Nazire se i prvi epilog ovog slučaja.

“Cvijanovićeva je pokrenula inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s mjesta počasnog bh. konzula u Panami. Biće to vanredna sjednica Predsjedništva, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a koja se odnosi na Kola”, potvrdio je sagovornik “Nezavisnih novina”, ali nije mogao otkriti datum kada bi vanredna sjednica trebalo da bude održana.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da opozicija ima pravo da pokreće njegovu smjenu, ali i da on razmišlja da pokrene tužbe protiv svih koji ga dovode u vezu sa narko-kartelima i aplikacijom Sky.

Košarac je, govoreći o medijskim napisima o povezanosti počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola sa narko-kartelima i tome da ga je upravo on predložio na ovu funkciju, naglasio da su Kola na funkciju počasnog konzula predložile vlasti Paname, a ne on.

“Ali ne mogu da se otmem utisku da pojedini mediji Sarajeva neosnovano, vrlo tendenciozno pokušavaju da prebace loptice odgovornosti na političare iz Republike Srpske i njene zvaničnike i da nas na taj način pokušaju kriminalizovati. Mi nemamo ništa s tim. Mi nismo u tome i neka Sarajevo prvo prije svega pomete svoje dvorište”, poručio je Košarac za Srnu.

Cvijanovićeva se do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nije oglašavala, ali jesu pojedini stranački lideri.

“Navodi da je član poznatog narko-kartela, turski državljanin Fatih Kol, koji je osumnjičen za pranje novca stečenog preprodajom kokaina, zapravo počasni konzul BiH u Panami, imenovan na prijedlog Cvijanovićeve, a na lobiranje ministra Košarca, oboje kadrova SNSD-a, predstavljaju još jedan nezamisliv skandal u režiji ove vlasti”, naveo je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Lider PDP-a dodao je da se postavlja pitanje otkud povezanost nosioca najviših funkcija u zemlji sa osobom takve biografije.

“Na ovo saznanje nadležne institucije treba odmah da reaguju, jer javnost traži odgovore. Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavijesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i Cvijanovićeva, na čiji prijedlog je počasni konzul, perač novca, imenovan. A ukoliko se i djelić svih ovih navoda ispostavi istinitim, vrijeme je da skandal ministar Košarac, koji je odavno izgubio svaki moralni kredibilitet da obavlja bilo kakvu poziciju, bude razriješen ili podnese ostavku”, ističe Borenović.

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, ističe da ovaj slučaj pokazuje “da je u BiH sve moguće i da se ne zna jasna granica između države i mafije”.

Trivićeva navodi da šira javnost za Fatiha Kola nije čula dok se nije pojavila vijest da je protiv njega Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko-kartela kojim iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito. Podsjeća da je narko-kartel “Tito i Dino” jedan je od najjačih narko-kartela u svijetu.

“Da će osobe za koje se sumnja da su pripadnici tog narko-kartela biti dio državnih struktura, očigledno postaje uobičajena činjenica u BiH”, naglašava Trivićeva. Poslala je i poruku Cvijanovićevoj.

“Pozivam Željku Cvijanović, na čiji prijedlog je lice koje se dovodi u vezu sa jednim od najjačih narko-kartela u svijetu, imenovano za počasnog konzula, da hitno javnosti odgovori na pitanje zašto je to uradila i koja je njena prava uloga u njegovom imenovanju. Takođe, pozivam Željku Cvijanović da odgovori na pitanje da li je Kolov lobista za mjesto počasnog konzula bio Košarac, koji sa licem koje se povezuje sa narko-kartelom očigledno ima izvanredne veze”, zaključuje Trivićeva.

Protiv Fatiha Kola, dodaje portal Istraga, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko-kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito.

Kol je, kako se dalje dodaje, trebalo da bude uhapšen zajedno sa čelnicima FUP-a i biznismenom Gordanom Memijom u okviru međunarodne akcije “Black Tie 2”. Kako Kol, ističe se, u tom trenutku nije bio na teritoriji BiH, nije mogao biti uhapšen. Ali, njegovo ime, dodaje se u tekstu Istrage, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane osumnjičenim članovima ili saradnicima narko-kartela “Tito i Dino

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti