13.04.2024.
HomeNovostiZašto zdravlje građana zavisi od tendera, do kada će se čekati na...

Zašto zdravlje građana zavisi od tendera, do kada će se čekati na linearni akcelerator u Tuzli

Tender za nabavku linearnog akceleratora za Univerzitetski klinički centar Tuzla, pao je i četvrti put. Dok pacijenti u agoniji iščekuju poziv na zračenje u drugim gradovima, izlažući se troškovima, administrativnim barijerama i mukotrpnom putovanju pomaka nema. Hoće li neko snositi odgovornost za gubitke života?

Aparat za zračenje nije u funkciji više od godinu i pacijenti su primorani ići u druge gradove. Svjedočanstava o višemjesečnim čekanjima na red i gubicima voljenih osoba je sve više, a pomaka nikakvog. Stanje isto – od dva ponuđača jedan prolazi, drugi se žali. Tužilaštvo vodi istragu, ali još nema konkretnih informacija.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona

„Obavljaju se provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. U predmetu nije donesena tužilačka odluka.“

Dok se čeka tužilačka odluka, advokat za BHRT pojašnjava da bi uskoro sve moglo biti okončano.

DAMIR ALIĆ, advokat

„Ona strana koja ne bude zadovoljna će pokrenuti postupak i vrlo brzo, najkasnije u roku tri-četiri mjeseca, da uzmemo u obzir da će biti nekih zastoja, završit će se postupak presudom Suda BiH.

Postupak treba pokrenuti oštećena strana, pa se postavlja pitanje ko je oštećen? Pacijenti sigurno jesu. Provjeravali smo i da li je postojala pravna osnova za rješavanje ovog slučaja.

DAMIR ALIĆ, advokat

„UKC je imao na raspolaganju mogućnost da, unutar žalbenog postupka, posebnim aktom traži od Ureda za žalbe da mu se dozvoli procedura nabavke linearnog akceleratora jer se radi o javnom interesu. Ne znam zašto se to nije desilo, ali mislim da je UKC to morao učiniti.“

Odgovore ni mi nismo dobili, jer su nadležni iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla odlučili da odgovore samo putem saopćenja u kojem potvrđuju poništavanje postupka i navode:

UKC TUZLA

„Univerzitetski klinički centar Tuzla će razmotriti navode dostavljene u Rješenju, te u najkraćem roku pokrenuti ponovni tenderski postupak nabavke “Linearnog akceleratora.“

Građani ovo opisuju kao nezapamćeni haos u UKC-u Tuzla, za koji mora postojati odgovornost.

Pacijenti sa kojima smo razgovarali nemaju snage više ni za komentare, navodeći da su u najtežim danima prepušteni sami sebi. Ko će odgovarati za narušavanje prava na zdravlje i život?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti