21.06.2024.
HomeNovostiPokrenut postupak protiv ministra Hurtića

Pokrenut postupak protiv ministra Hurtića

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH je održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o pokretanju nekoliko postupaka, ali i izrečena kazna Drašku Milinoviću, direktoru Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Milinović je kažnjen obustavom deset posto od plate u narednih šest mjeseci, a kažnjen je zbog sukoba interesa oko izgradnje teniskih terena u Banjaluci.

Na sjednici se odlučivalo i o eventualnom sukobu interesa protiv Nermina Nikšića, premijera FBiH ali taj postupak je obustavljen. On je pod lupom Komisije bio jer je dok je obavljao funkciju poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, njegov sin bio direktor preduzeća koje je poslovalo sa javnim preduzećem Igman, što je zabranjeno zakonom.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa donijela je i odluku o pokretanju postupka protiv Sevlida Hurtića, ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je vlasnik Izdavačke kuće “NAM” iz Tuzle koje je nedavno na dva tendera dobilo preko 1,4 miliona KM. Zakonom je zabranjeno privatnim firmama funkcionera da sklapaju poslove vrijednije od 5.000 KM, sa bilo kojim organom koji se finansira budžetskim novcem.

Na današnjoj sjednici izrečene su, između ostalog, sankcije zastupniku u Predstavničkom domu BiH Obrenu Petroviću kao i bivšem direktoru Agencije za lijekove BiH Aleksandru Zolaku, a Komisija je pokrenula i postupak protiv Amela Kovačevića, novog direktora BH Telekoma. Kovačević je bio savjetnik Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova, a zakon zabranjuje savjetnicima izabranih zvaničnika da rukovode javnim preduzećima šest mjeseci nakon isteka mandata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti