23.06.2024.
HomeNovostiPod lupom: Građani BiH progovorili o pritiscima na birače

Pod lupom: Građani BiH progovorili o pritiscima na birače

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ pokrenula je, u nastojanju da razotkrije i suzbije pritiske na birače, kampanju o političkim pritiscima u BiH. Dio kampanje odnosi se i na stvarna iskustva građana, koji su se suočili sa različitim oblicima pritisaka na birače.

Prethodno objavljeno istraživanje Koalicije ‘Pod lupom’, u kojem je učestvovalo 868 građana, pokazalo je da su pritisci na birače itekako učestala pojava.

“Pojedinačne priče, selektovane za prezentaciju javnosti, pokazuju na jednostavan način da se pritisci na birače javljaju i u državnim institucijama i u privatnim kompanijama, da ih vrše i stranački ljudi, ali i građanima bliske osobe odnosno bliža porodica i prijatelji, te da se pritisci na birače ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. A isto tako i da skoro nijedan politički subjekt ne preza od pritisaka na birače, te se selektovane priče odnose na skoro sve političke subjekte koji su na nekom od nivoa vlasti u BiH”, navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javost, priče građana zaista pokazuju da je neophodno proaktivno djelovanje da bi se zaštitio integritet izbornog procesa, te zaštitili građani-birači.

“Vjerujemo da je podizanje svijesti o pritiscima na birače, kroz konkretne slučajeve, izuzetno važno. Primjerima iz stvarnog života, građani stiču uvid u različite oblike prinude i manipulacije do kojih može doći radi ostvarivanja interesa političkih subjekata na izborima”, poručili su iz Koalicije ‘Pod lupom’.

Zbog zaštite identiteta građana, koji su skupili hrabrost da podijele iskustva, priče su anonimizirane i uklonjeni su svi podaci iz priča koji bi ih mogli ugroziti ili na neki način povezati sa samom pričom, ali su zadržani opisi situacija u kojima su se našli i izazovi s kojima su se suočili.

“Građanka (25) iz Hercegovine podijelila je svoje iskustvo sa Opštih izbora 2022. godine, za koje navodi da je uzelo i psihološki danak. Moram dijeliti sadržaje, moram ići na skupove (čak i u druge kantone), moram dovesti minimalno 20 osoba da se uključe i da to budu sigurni (s oštrim naglaskom na sigurni) glasovi na izborima, moram dostaviti lične podatke svoje porodice, moram naći ljude čiji ću glas kupiti za određenu cifru. Ispred svake naredbe stajalo je “moraš”, a bilo je popraćeno sa “ako misliš išta imati”. Pod tim išta, stajalo je: moja stipendija, moj posao, posao nekoga iz moje porodice… “Puno ih čeka u redu, ne zaslužiš li nema te nigdje, bez nas se ništa ne može, šta misliš Boga ti ko će te htjeti zaposliti”. Možda nekome moja priča zvuči bezazleno, ali je na mene toliko psihički i emotivno utjecala da mi je stvorila gađenje prema svakom dijelu politike. Da vas neko konstantno zove, forsira i prijeti vam da bi bili njihova marioneta teško je za podnijeti i jedan dan, a tek nekoliko mjeseci”, navodi građanka, čiji je identitet skriven.

Građanin (68) iz srednje Bosne podijelio je svoje iskustvo, sa pritiscima na birače, pred Lokalne izbore 2020. godine u državnoj firmi. Zbog odbijanja stranačke naredbe, njegov sin je ostao bez posla, naposljetku je i sam dao otkaz.

“Kad je počela izborna kampanja, direktor je pojačao pritisak da se glasa za njega. Započeo je zloupotrebljavati sastanke u firmi, a ubrzo je krenuo i u otvorenu kupovinu glasova. Poruka je bila jasna: glasajte za njega, a za svaki glas dobijete 100 KM. Dodatno je obećan i veći iznos, ako i članovi porodice uposlenika glasaju za njega. Glasovi su se kupovali tako da svako ko je želio da glasa za direktora već je unaprijed dobivao popunjen glasački listić koji je morao da ubaci u glasačku kutiju i pošalje SMS da je ispunio zadatak”, navodi građanin, čiji je identitet skriven.

Kako se navodi, zabrinjavajuće je što izborna korupcija i politički pritisci utječu na egzistenciju građana BiH, te se nedozvoljeni pritisci na birače često odnose i na zaposlenje uz stranačke uslove ili dobijanje otkaza na poslu u slučaju nepoštivanja stranačkih naredbi. Nažalost, u nekim situacijama, pritisci na birače su rezultirali i odlaskom iz BiH.

Građanka (37 godina) iz srednje Bosne, čiji je suprug dobio otkaz kad su odbili prikupljati sigurne glasove za stranku, navodi „Moj muž i ja, sa našom djecom, puno bolje i sigurnije osjećamo se u Njemačkoj. U BiH dolazimo kad poželimo najbliže. Ta želja jako brzo iščezne, kad se sjetimo posljednjih mjeseci života u BiH odnosno preživljavanja jer je muž ostao bez posla i mi bez jedinog prihoda“.

Građanin (25) iz sjeverne Bosne navodi kako je, u međuizbornom periodu 2021. godine jedini način da se zaposli bio preko stranke, što nije želio uraditi.

“U tom trenutku shvatio sam da su mukotrpan trud i rad, uloženi tokom četverogodišnjeg studija koji su bili nagrađeni visokom prosječnom ocjenom i brojnim studentskim priznanjima, nedovoljni da bih imao ravnopravan tretman i priliku da se izborim za posao u struci u rodnom gradu. Zbog toga sam profesionalni angažman u struci potražio prvobitno u drugom gradu, potom i u drugoj državi što me je odvelo daleko od rodnog grada”, navodi građanin, čiji je identitet sakriven.

Građanka (31) iz Hercegovine navodi kako je dobila otkaz u javnoj instituciji jer stranka nije željela gubiti radna mjesta na osobe od kojih neće imati koristi u stranci.

“Osjećala sam se duboko razočarano i u jednu ruku prestrašeno, jer sam znala da nemam aduta s kojim se mogu boriti protiv njih. Stojim sama, u svojim 20-im, nasuprot godinama ukorijenjenog sistema u bosanskohercegovačkom društvu. U trenutku, u vodu je pao sav moj trud i prije i tokom rada u toj ustanovi. Koristi im, očito, nisam dovoljno donijela jer su vremenom odustali od pritiska i uručili mi otkaz. Ja od tada nisam radila više niti jedan posao u struci, posebno ne u svom gradu. Diploma mi stoji na polici, a ja radim sezonske poslove po okolnim zemljama, zarađujući za život”, navodi građanka, čiji identitet je skriven.

Iz Koalicije ‘Pod lupom’ navode da navedeni primjeri pokazuju da su politički pritisci itekako dio bh. stvarnosti, ne samo za vrijeme izbora. Radi se o kontinuiranim pritiscima na građane, a zabrinjava nedostatak mehanizama za zaštitu građana i to što se postojeći ne koriste efikasno. Koalicija ‘Pod lupom’ stava je da je neophodno uvesti politiku nulte tolerancije prema političkim pritiscima i zloupotrebama da bi se stvorila atmosfera u kojoj se takve aktivnosti najstrože osuđuju i kažnjavaju.

Iz Koalicije ‘Pod lupom’ pozvali su građane da, sa njima anonimno, podijele njihovu priču o pritisku na birače koji su doživjeli.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti