06.05.2024.
HomeNovostiU BiH i obrazovanje na prodaju, kupovinom diplome do javne funkcije

U BiH i obrazovanje na prodaju, kupovinom diplome do javne funkcije

Godinama unazad svjedočimo prosvjedima na privatnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini. I dalje je u tijeku akcija “Klaster” u kojoj se provjeravaju sumnjive diplome, ovaj put u Brčko distriktu gdje je privremeno oduzeta dokumentacija iz jedne privatne visokoškolske ustanove. Nekoliko dana ranije, provjeravane su i sumnjive diplome u Mostaru.

Izrazito velika dostupnost i lagan način nabavke lažnih fakultetskih diploma, te dosadašnji nemar nadležnih institucija za njihovo nelegalno sticanja, razlog je sve većeg broja osoba na raznim funkcijama sa ovakvim diplomama.

Oglasila se i Inženjerska komora Federacije BiH iz koje traže hitnu reakciju nadležnih.

“Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu nje napredovati, spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju, a u nedostatku znanja, za poziciju koju obavljaju, u pravilu postaju poslušnici, koji odobravaju sve samo da ostanu na svom mjestu što neminovno donosi štetu našem društvu. Ova pojava je posebno prisutna u javnim kompanijama i upravama.”

Potreba za hitnim sticanjem fakultetskog obrazovanja, u svrhu zadržavanja na poziciji koju osoba trenutno obnaša, zapravo je i razlog postojanja ovih institucija, upozorava profesor Trlin.

DAVOR TRLIN, profesor ustavnog prava

“Ja znam da dosta, nažalost, fakulteta u BiH i to većinom ti privatni, ali onih gdje je, tako da kažem, domaći kadar, menadžer vlasnik itd., upravo i postoje za takve situacije. Državni službenici, namještenici, jednostavno na taj lakši način dođu do diplome.”

Rektor Univerziteta u Sarajevu napominje da inspekcijske i ostale službe treba da djeluju jednako prema privatnim univerzitetima kao i prema javnim. Zbog ovakvog stanja, obrazovni sistem je, kaže, ugrožen, a iza ovakvih diploma ne stoji znanje.

RIFAT ŠKRIJELJ, rektor Univerziteta u Sarajevu

“Svaka zloupotreba visokog obrazovanja, u smislu netransparentnog izdavanja isprava, sticanja diploma i prateće dokumentacije je zloupotreba na štetu države. U tom pogledu, nadležne institucije koje se bave kontrolom visokog obrazovanja trebaju u tom pogledu da povedu računa. Kontrola koja se na javnim univerzitetima provodi revnosno od strane inspekcijskih i drugih organa, treba isto tako da se provodi i na privatnim visokoškolskim ustanovama.”

Kako bi bilo zaštićeno znanje i trud onih koji zaista studiraju neophodno je i da policijske akcije ne završe samo u registratorima tužilaštava i sudova, već da procesi budu provedeni do kraja, poručuju naši sagovornici. S tim u vezi okončani sudski procesi morali bi značiti i da nelegalno stečene diplome nisu vjerodostojne. Možda tek tada ne bi bilo situacija da se diplome kupuju čak i na benzinskim pumpama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti