24.02.2024.
HomeNovostiAmbasada SAD-a: Očekujemo istragu o kršenju zakona u vezi sa proslavom 9....

Ambasada SAD-a: Očekujemo istragu o kršenju zakona u vezi sa proslavom 9. januara kao Dana RS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oglasila se danas povodom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istaknuo da je obilježavanje Dana Republike Srpske devetog januara neustavno. Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, navela je američka ambasada u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama.

Naveli su da Član III (3) Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

“Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, navodi se u saopštenju.

Kako je dalje istaknuto, Sjedinjene Američke Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske 9. januara.

“Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidejtonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće”, zaključuje se u saopštenju američke ambasade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti