Ukupna povećanja u budžetu Grada Tuzle, u odnosu na prethodnu godinu, iznose 19,3 miliona KM, što je 19,86 posto više u odnosu na procijenjene rashode u 2023. godini.

– Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju usvojen je na sjednici Kolegija te će odluka biti dostavljena Gradskom vijeću na daljnje postupanje. Grad Tuzla planira koristiti kreditna sredstva za sanaciju putne infrastrukture, rekonstrukciju raskrsnice, sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže te projekte u vezi sa sportskim objektom “Tušanj” i sanaciju mostova “Pasarela” i “Kipovi” – navode iz Gradske uprave Tuzla.

Najveći dio kreditnog zaduženja bit će iskorišten za sanaciju puteva, čak 7,55 miliona KM, a radi se o 23 puta koji se nalaze van centra grada i u rubnim mjesnim zajednicama. Pored toga, milion i po KM planiran je za rekonstrukciju raskrsnice na Slatini, a 300 hiljada KM za sanaciju Plavog mosta i Mosta s kipovima. Dakle, 8,35 miliona KM od 11,1 miliona kredita bit će uložen putnu infrastrukturu, odnosno na puteve i mostove

– Bilo bi puno bolje da se kreditna sredstva umjesto u sanaciju cesta ulažu u industrijske zone. Činjenica da nama treba 7,55 miliona KM kreditnih sredstava za sanaciju puteva, samo govori o tome koliko je tu napravljeno grešaka i koliko su mjesne zajednice van centra grada zapuštene – kaže opozicioni vijećnik Omer Berbić iz Naše stranke.

Dodajmo da je 550 hiljada maraka od kredita planirano za postavljanje vještačke trave i sanaciju zaštitnog zida na pomoćnom terenu Gradskog satadiona “Tušanj” te 1,2 miliona za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

 

Kreditno zaduženje: Potrošnja po stavkama

 

 

Naredna godina je izborna te će građani imati priliku da u raznim dijelovima grada vide javne radove. Ono što će se raditi u toku izborne godine, plaćat će se narednih 11 godina. Naime kredit od 11,1 miliona KM programiran je na 12 godina s grace periodom od 12 mjeseci, kamatna stopa iznosi 2,9 posto, a troškovi obrade 0,30 posto, navodi se u odluci o kreditnom zaduženju koja je u posjedu Faktora.

Gradski vijećnici će se o budžetu za narednu godinu i odluci o kreditnom zaduženju izjasniti na sjednici zakazanoj za 20. decembar.